Liberalni forum učestvovao na konferenciji “Lord Paddy Ahsdown”

Konferencija “Lord Paddy Ashdown”, povodom 80 godina od rođenja ovog velikog prijatelja naše zemlje i bivšeg visokog predstavnika u BiH, održana je 27. februara, na dan njegovog rođenja.

Konferencija je održana putem ZOOM platforme, od 10.30 do 16 sati.

Kroz dvije sesije posvećene Ashdownovom nasljeđu na Balkanu i budućnosti Balkana, pored Jane, supruge pokojnog Ashdowna obratili su se i ugledni lideri europskog Liberalnog pokreta, Sir Ed Davey koji je trenutno na čelu britanskih liberala, baronesa Sal Binton, podpredsjednica Europske asocijacije liberalnih stranaka (ALDE), Lord John Alderice, bivši predsjednik Liberalne internacionale.

Skupom je presjedavao je Robert Brown, također ugledni aktivista europskog liberalnog foruma i presjedavajući foruma Lord Paddy Ashdown.

Skupu se obratio i Josef Ingram, našoj javnosti poznat kao biviši predstavnik Svjetske banke u BiH i Matthew Field, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH.

Pored međunarodnih predstavnika učesnicima konferencije obratili su se i ministrica vanjskih poslova BiH, gospođa Bisera Turković, dr. Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva BiH i Hasib Salkić, predsjednik Liberalno demokratske stranke BiH (LDS BiH).

Gospođa Turković je izrazila zahvalnost pokojnom Paddy Ashdownu na doprinosu kojeg je dao na provođenju Dejtonskog sporazuma i jačanju države BiH naglasivši da će “historičari dugo debatirati koji od visokih predstavnika je dao najveći doprinos razvoju BiH, ali da narod u BiH to zna i pamti.”

Doktor Haris Silajdžić također je odao priznanje i zahvalnost pokojnom Ashdownu te istakao da je “model BiH”, model ne samo tolerancije nego i suživota preživio stoljećima, ali da je nažalost danas ugrožen i da narod u BiH ne razumije zašto je takav način života “kažnjen genocidom” i zbog čega međunarodna zajednica dozvoljava da se “slave ratni zločinci”, zaključivši da pokojni Paddy to nikad ne bi dozvolio.

Predsjednik LDS-a Hasib Salkić upozorio da je EU danas pod istom opasnošću nacionalizma koji je doveo do disolucije biviše Jugoslavije, ratnih zločina i razaranja te da je zadatak liberalnog pokreta da upozori da slična sudbina može zadesiti i EU i da je jedini odgovor rastućoj ksenofobiji širenje liberalizma, tj. zaštita demokracija na bazi tolerancije i poštivanja različitosti.

Na kraju gospođa Jana, supruga pokojnog Paddy Ashdowna zahvalila je na sjećanju na njenog muža te poručila da je on uvijek volio narod u BiH cijelim svojim srcem.

Na drugom panelu pod nazivom “Budućnost Balkana pripada mladima” govorilo se o načinima na koji mladi ljudi u BiH mogu promovisati evropske i liberalne vrijednosti nasuprot sve većeg utjecaja na Balkan autokratskih režima Rusije, Kine i Rusije.

Panel je moderirala Jasmina Mršo, međunarodni koordinator Naše stranke, a učesnici su bili IIhan Kyuchyuk, zastupnik u Evropskom parlamentu u grupi Liberala i demokrata, Antoaneta Asenova, predsjednika organizacicje LYMEC iz BugarskeNathan Albahari, međunarodni koordinator Pokreta slobodnih građana iz Srbije, Monika Zajkova, članica Liberalno demokratske partije iz Sjeverne Makedonije, Danijal Hadžović, predsjednik Liberalnog foruma iz BiH, Imad Ahmed član britanskih Liberalnih demokrata i gostujući profesor na Londonskom univerzitetu te Adi Škaljić, član Fondacije Boris Divković iz Sarajeva.Ilhan Kycuhyk u svom izlaganju kritikovao je pristup Evropske unije zemljama Balkana i upozorio da ignoriranje ovih država od strane EU širom otvara vrata širenju utjecaja istočnih autokratskih država na dešavanja na ovom prostoru.

Antoaneta Asenova navela je kako je EU ima problem s brendiranjem svojih vrijednosti te kako je Evropska unija sve manje popularna na prostoru Zapadnog Balkana.

Nathan Albahari govorio je o zabrinjavajućim trandovima u Srbiji koja pod vodstvom predsjednika Aleksandra Vučića sve tješnije sarađuje s Kinom i Rusijom o pokazuje neprijateljsku retoriku prema EU.

Danijal Hadžović, predsjednik Liberalnog foruma BiH upozorio je kako je smanjenje interesa EU i zapadnih zemalja za BiH direktno vodilo do agresivnog upliva Rusija i Turske u unutrašnja dešavanja u BiH, tako da smo danas došli u situaciju da vodeća stranka u RS SNSD i njen predsjednik Milorad Dodik otvoreno nastupaju kao zaštitnici ruskih interesa na Balkanu, dok s druge vodeća bošnjačka stranka SDA u svom poltronstvu prema turskoj vladajućoj garnituri ide do te mjere da njihov predsjednik Bakir Izetbegović javno izjavljuje kako je Erdogan njegov lider.

EU, međutim, ne nudi snažan i dovoljno primamljiv odgovor na ove zabrinjavajuće trendove u BiH. Imad Ahmed imao je prezentaciju o opasnosti klimatskih promjena i načinima na koje ih možemo prevazići, dok je na kraju panela Adi Škaljić predstavio rad Fondacije Boris Divković.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *