Fadil: Help me!

Piše: Danijal Hadžović

Pozivam sve da mi predlože kako da nabavimo vakcine, poručio je premijer Federacije Fadil Novalić. Sklon je čestim verbalnim gafovima.

Međutim, ova izjava nije bila gaf, nego iskreno, otvoreno i direktno priznanje da svoj posao ne zna raditi – ako ima neko sposobniji i kompetentniji od mene – neka me nauči kako da nabavim vakcine, a ja ću i dalje biti premijer.

No, stvari su i još gore kada se uzme u obzir da ova izjava, ma koliko nebulozna, savršeno korespondira sa sličnim izjavama ostalih protagonista SDA. Prethodno su njegov stranački šef Bakir Izetbegović i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković poručivali da se ne usuđuju krenuti u nabavku vakcina zbog afere „Respiratori“, tj. pljačke poreznog novca zbog koje su Novalić i kompanija završili s optužnicom.

Drugim riječima, ako problematizirate pokušaj korištenja vaše nesreće za naše bogaćenje, sad nećemo ništa ni raditi, a vi… pa, crknite! Abdulah Skaka, pak, govori kako je po genetskom zapisu on sama SDA, pozivajući se na svoje mladomuslimanske pretke.

Sve to mnogo otkriva o samom idejnom karakteru SDA. Taj karakter je feudalan. Vlast se doživljava kao nešto što je njihovo vlasništvo, naslijeđeno po familijarno-oligarhijskim linijama i što prvenstveno služi njihovim ličnim i porodičnim interesima. Tada se i kao uvreda shvata kad „plebs“, „raja“ i podanici od vlasti zatraže nešto za vlastitu dobrobit. „Neka jedu kolače“ ili „predložite nam kako“, poručit će cinično na to.Pitanje ko treba vladati pogrešno je postavljeno. Dovoljno je ako se loša vlast može opozvati. To je demokratija, objasnio je veliki politički filozof iz 20. stoljeća Karl Poper (Popper).Umjesto sistema u kojem su izabrani funkcioneri privremene javne sluge koje treba da služe općem interesu i budu smijenjene kada ne ispunjavaju te zadaće, mi 30 godina gledamo uzurpaciju vlasti i države od nekolicine porodičnih oligarhija. Posljedice te trule filozofije vladanja došle su do brutalne naplate u trenucima opće pandemijske katastrofe. Građani umiru, zdravstveni sistem se raspada, a vakcina nema. Ja, i?

O autoru
Danijal Hadžović Publicist, novinar, politolog i osnivač Liberalnog foruma. Zagovara i promoviše izgradnju Bosne i Hercegovine na vrijednostima "života, slobode i težnje za srećom".

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *