Dan poreske slobode: Od danas radimo za sebe i vlastite potrebe

Bh. društvo danas je teoretski zaradilo dovoljno da plati svoje poreze, stoga svim građanima i građankama želimo sretan Dan poreske slobode!

Dan poreske slobode je značajan datum za sve poreske obveznike, jer pokazuje koliko dugo Bosanci i Hercegovci trebaju raditi kako bi platili sve ovogodišnje poreze i time finansirali javne usluge poput zdravstva, obrazovanja, javnog reda i sigurnosti, odbrane, socijalne zaštite, održavanja i izgradnje javne infrastrukture, javne administracije i drugih važnih javnih usluga.

Ovim povodom predstavljamo ažuriranu platformu MojPorez.ba na kojoj možete izračunati Vaš Lični dan poreske slobode – dan kada prestajete raditi za plaćanje poreza i počinjete raditi za sebe i vlastite potrebe. Ovaj alat korisnicima omogućava da na osnovu sopstvenih primanja i potrošačkih navika saznaju koliko poreza plaćaju na mjesečnom i godišnjem nivou, a dobit će i lični poreski račun, koji će im reći gdje tačno ide njihov porezni novac.

Na www.mojporez.ba saznajte koliko dana radite za plaćanje poreza, te kako se troši Vaš novac!

Šta se promijenilo u odnosu na prošlu godinu?

U ovoj godini smo kao društvo radili 149 dana kako bi zaradili iznos koji ćemo ove godine uplatiti po osnovu PDV-a, akciza/trošarina, putarina, doprinosa za penziono, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza na dohodak i dobit, te druge manje poreze, takse i naknade. To je 5 dana kraće u odnosu na 2020. godinu, kada smo radili 154 dana.

U 2020. godini je zabilježen pad poreskih prihoda u odnosu na 2019. godinu. Od oporezivanja potrošnje (indirektni porezi) prikupljeno je 612 miliona KM manje nego u 2019. godini, odnosno 9,3% manje. Ovakvo smanjenje je rezultat negativnih posljedica uzrokovanim pandemijom COVID-19, a koje je uzrokovalo smanjenje kupovne moći građana, zbog gubitka neformalnih poslova i smanjenja doznaka iz inostranstva, te posljedično smanjenje potrošnje i uvoza roba.

Kroz direktne poreze je prošle godine, uprkos finansijskoj krizi i velikom broju izgubljenih formalnih poslova u toku pandemije, ipak prikupljeno 25 miliona više u odnosu na 2019. godinu, odnosno 0,3% više. Najviše zahvaljujući rastu plata, odnosno prihoda od doprinosa, poreza na dohodak, kao i taksi i naknada, dok su prihodi od oporezivanja dobiti preduzeća pali.

Pad poreznih prihoda se odrazio i na planirano utrošenje javnih sredstava. Naime, u 2020. godini najviše je poreskog novca potrošeno na penzije, opšte javne usluge i zdravstvo, dok je najmanje novca potrošeno u svrhu zaštite životne sredine.

Bh. građani i građanke trebaju biti svjesni da kroz poreze i doprinose plaćaju javne usluge i trebaju biti informisani o iznosu novca koji na mjesečnom i godišnjem nivou izdvajaju, te u koje svrhe. Stoga, tačan iznos potrošen na pojedinačne javne funkcije, kao i iznos prikupljenih poreznih sredstava možete pronaći na  www.mojporez.ba.

Platforma MojPorez.ba je kreirana od strane Centra za politike i upravljanje i U.G. Zašto ne u saradnji sa Centre for International Private Enterprise i Lithuanian Free Market Institute.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *