Među najvećim poslodavcima i dalje državne kompanije: BiH još nije izašla iz socijalizma

Prema finansijskim izvještajima za 2020. godinu, najveći poslodavac u Federaciji i dalje je trgovački gigant ”Bingo”, koji zapošljava 7.645 radnika. No, zanimljivo je da među najvećim poslodavcima i dalje uvjerljivo dominiraju kompanije i institucije u većinski državnom vlasništvu. Tako je među prvih 20 firmi s najviše zaposlenih, njih čak 15 u većinski državnom vlasništvu.

 

  • Firme s najviše zaposlenih u Federaciji

    Firme s najviše zaposlenih u Federaciji

    FOTO: ARHIV


Neprovedena tranzicija

Postavlja se pitanje kako je i nakon 25 godina od početka tranzicije BiH iz planske u tržišnu ekonomiju država i dalje dominantan poslodavac u našoj zemlji.

Prema riječima Adisa Muhovića, direktora Centra za politiku i upravljanje, ovakvi podaci pokazuju da naša država u pravom smislu te riječi nikada nije ni prošla tranziciju.

– Činjenica da državne kompanije i danas najviše zapošljavaju je najbolji indikator i pokazatelj da je to istina. Prvi i osnovni razlog je što u suštini nije bilo nijedne političke snage koja je na tranziciji insistirala – navodi Muhović.

Ekonomista Admir Čavalić ističe da su dosadašnje vladajuće stranke zbog prizemnih interesa činile sve da se ekonomija u našoj zemlji nikad ne prepusti tržištu.

– Uspostavljena je praksa da se firme koriste kao stranački ili politički plijen. Oni i nemaju motivaciju da se tu bilo šta pretjerano prepusti tržištu, kao što je to urađeno u drugim zemljama istočne Evrope i Baltika i gdje su sada najveći poslodavci uglavnom privatne kompanije. To je temelj zdrave ekonomije, a ovdje imamo problem da su državne kompanije te koje čuvaju najveći broj radnih mjesta i tako kupuju lojalnost tih radnika na izborima – objašnjava Čavalić.

  • Muhović: Te firme nemaju konkurenciju

    Muhović: Te firme nemaju konkurenciju

    FOTO: ARHIV


Loša organizacija

On kao dodatni problem ističe da te firme, zbog većih primanja, privlače i najtalentiranije pojedince koji se mogu naći na tržištu rada, ali da zbog loše organizacije posla njihova produktivnost ispašta.

– U tim kompanijama je produktivnost manja od 30 posto. Zbog većih primanja stvaramo radnicima veću motivaciju da idu u navedene kompanije, a onda ne iskorištavamo na pravi način njihov potencijal, što ima za posljedicu da te kompanije proizvode gubitke – ističe Čavalić.

Da stvar bude gore, mnoge od ovih kompanija s liste spadaju i među najveće gubitaše. Tako se bh. nalazi u paradoksalnoj situaciji, da firme koje imaju najveće gubitke ujedno imaju i najveći broj zaposlenih.

  •  Čavalić: Koriste ih kao stranački plijen

    Čavalić: Koriste ih kao stranački plijen

    FOTO: ARHIV


Politički pritisak

– Dva su rješenja za problem državnih firmi, novi javni menadžment, odnosno restrukturiranje, što je Blerova politika uradila devedesetih godina, a drugo se odnosi na privatizaciju. Rješenja će u konačnici, vjerovatno, biti negdje između, ili prvo ili drugo. A za političku provedbu mislim da će biti neophodan politički pritisak, prije svega MMF-a. No, reforme političari sami neće provesti, one mogu doći samo u kontekstu novog kreditiranja – navodi Čavalić.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *