Federacija BiH uništava obrte, hitno potreban novi zakon

Piše: Danijal Hadžović

 

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić uputila incijativu za podnošenje Prijedloga zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u hitnom zakonodavnom postpuku.

 Brojna ograničenja

Zakon koji je trenutno na snazi u FBiH stavlja brojna ograničenja na poslovanje obrta. Obrtnici, između ostalog, moraju odgovarati s ličnom imovinom za poslovanje obrta, porez i doprinosi se

plaćaju paušalno prema prosječnoj plati, za svaki obrt morate imati odgovarajuću školsku spremu, što znači da, primjerice, ne možete raditi u svom grilu ako nemate diplomu kuhara, te nemate pravo direktno izvoziti svoje proizvode niti uvoziti materijala koji je vam je potreban za rad, nego morate za to koristiti posrednika, itd.

No, kao da to nije dovoljno, Emina Hodžić-Adilović, vlasnica „Kaftan studija“ koji se bavi dizajniranjem odjeće i svoje proizvode izvozi na mnoga evropska tržišta, isitče kako su za vrijeme pandemije koronavirusa obrtnici suočili s novim problemom.

  • S obzirom da se desila pandemija i svi poduzetnici su na ovaj ili onaj način osjetili posljedice pandemije, veliki broj mladih koji posluju putem interneta su imali potpisane ugovore s dostavnim službama. I te dostavne službe su poslale dopis obrtnicima da više ne mogu poslovati s subjektima koji nemaju carinski broj, što je ogroman problem za svakog od obrtnika. navodi Hodžić-Adilović.

I Sabina Ćudić, koja predlože da se u hitnu proceduru uvrsti novi zakon, upravo problema oko uvoza i izvoza navodi kao jednu od ključnih poteškoća za poslovanje obrta.

  • Oni repromaterijal koji im je neophodan za obrt ne mogu uvoziti u BiH, oni sami se ne mogu baviti izvozom, dakle ne mogu imati carinski broj, itd. Sva ta uslovno rečeno prava i privilegije imaju obrtnici u RS. U momentima kad je ekonomski oporavak jedan od ključnih fokusa za Federaciju Bosne i Hercegovine, mislim da trebamo tražiti prostor za podržavanje osoba koje samozapošljavaju i zapitati se na koji način im FBiH može olakšati poslovanje i omogućiti da plasiraju svoje proizvode kako u BiH tako i u inostranstvo, govori Ćudić.

 

Obrti u okovima

Hodžić-Adilović navodi da za razliku od RS gdje obrtnici „pogodnosti“ koje se predlažu u novom  zakonu već imaju, da bi zbog rješenja koja su na snazi u FBiH mnogi obrtnici mogli i zatvoriti svoje poslovanje.

  • Nemate mogućnost razvoja. Znamo da su sve velike firme krenule malim koracima, ne može se od obrtnika odmah očekivati da pravi velike poslove kao što radi d.o.o. Obrti su važna privredna grana. Zamislite da vam 48.000 obrtnika izađe na demonstracije ili da zatvore posao. Zamislite da za tih 48.000 lica budete morali uplatiti zdravstveno ako vam završe na birou, zamislite da im morate obezbijediti naknadu za posao. Želimo da samo da nam političari obezbijede bolje uslove poslovanja da bi oni imali na vrijeme platu, navodi Hodžić-Adilović.

 

 Nije bilo većine

Novi zakon o obrtu koji je trebao da riješi većinu navedenih problema već je bio na glasanju u oba doma Parlamenta FBiH krajem 2019. i početkom 2020. Zakon je usvojen u Predstavničkom domu, ali nije imao potrebnu većinu u Domu naroda u kojem je od prisutna 42 delegata, za Zakon glasalo 29 delegata, 8  je bilo protiv, a 5 suzdržanih, uz čak 16 odsustnih, što znači da mu je za usvajanje nedostajao jedan glas. Naša stranka bila je suzdržana prilikom glasanja, a kao razlog Ćudić navodi problem s amandmanima.

  • Usvojeni amandmani su potpuno bili derogirali duh ovog zakona. Čak i da su usvojeni svi ti amandmani, oni ne bi mogli biti provedeni u praksi. Mi smo tražili da se amandmani pročiste i da se tekst vrati u onaj oblik u kojem bi sve ono o čemu govorim bilo moguće. Nadam se da će nam hitna procedura omogućiti da na samoj sjednici usavršimo zakon i na osnovu toga da taj zakon što prije bude usvojen i u oba doma i da zaživi, navela je Ćudić.

 

O autoru
Danijal Hadžović Publicist, novinar, politolog i osnivač Liberalnog foruma. Zagovara i promoviše izgradnju Bosne i Hercegovine na vrijednostima "života, slobode i težnje za srećom".

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *