Firme i poslovi nestaju iz ovog grada nakon povećanja minimalne plate

Piše: Daniel L. Mitchell (FEE)

Prije nekoliko godina hvalio sam federalizam djelomično jer je u okviru njega manje vjerojatno da će državne i lokalne vlasti usvojiti lošu politiku (poput većih minimalnih plaća) kad bi razumjele da bi  poslovi i ulaganja mogli jednostavno migrirati u administrativne jedinice koje nisu usvojile lošu politiku.

Ali “manje vjerojatno” nije isto što i “nikad”. Neki državni i lokalni političari ne mogu odoljeti iskušenju za povećanje poreza, iako to znači da radnici “glasaju nogama” za mjesta s nižim poreznim opterećenjima.

A neki državni i lokalni političari i dalje određuju veće minimalne plate, iako to znači da radnici imaju manje mogućnosti za posao.

Danas ćemo pogledati neke svježe dokaze iz Emeryvillea u Kaliforniji.

Lokalne novine imaju impresivno detaljan prikaz onoga što se dogodilo s gradskim tržištem rada.

„Predstavnici škole Mills College Lokey u utorak su našem gradskom vijeću predstavili podatke iz svoje nedavne ankete o “uvjetima poslovanja”. Studija je potvrdila ono na što su vlasnici restorana upozorili kada je uredba hitno donesena 2015. Oni se muče, brzo podižu cijene jelovnika i u sve većem broju razmišljaju o zatvaranju. … Sve je teže pronaći male firme koje se bave pružanjem usluga hrane, a koje su postojale 2015. godine kada je usvojen MWO. Emeryville institucija Bucci, Commonwealth, Farley’s, Scarlet City … svi su nestali. Istraživanje je također utvrdilo da se “restoranska industrija očito bori s problemima.” Konkretno, male poteškoće imaju male, nezavisne, ne franšizne ustanove.

 

Evo nekih podataka iz ankete o negativnom učinku povećanje minimalne plate.

… gotovo sve nove firme koje su se otvorile prihvatile su model uslužnih usluga koji zahtijeva manje zaposlenih. Paradita Eatery, čiji je prvobitni plan bio sjedeći restoran s punom uslugom, citirao je Emeryvilleov pravilnik o platama posebno za ‘okretanje’ prema modelu šalterskih usluga. Modeli šalterskih usluga zahtijevaju manje zaposlenika kako bi nadoknadili veće troškove rada. … Jedini restoran s punom uslugom koji se otvorio od donošenja minimalne plaće bio je 612One Asian Fusion koji se raspao nakon samo dvije godine poslovanja.

 

Jedan od razloga ekonomske štete je taj što je Emeryville otišao dalje i brže u pogrešnom smjeru.

 

Lokalni zakon je teži od državnog zakona i teži od ostalih obližnjih zajednica.

Ali ne pate samo radnici.

 

Potrošači su također pod negativnim utjecajem.

 

Jedna komentatorica, koja se identificirala kao stanovnica, postavila je pitanje zašto istraživanje nije uključivalo podatke potrošača, napominjući da je njena učestalost objedovanja promijenjena drastičnim rastom cijena koji je primijetila. … Primijetila je da je često posjećivala svoj lokalni Doyle Street Cafe 2-3 puta mjesečno, ali prošle je godine išla samo dva puta. … Jednom kada je vlasnik franšize primijetio da su poskupljenja kroz koja su prisiljeni proći ironično imala najveći utjecaj na ranjive zajednice koje su osjetljivije na cijene. “Naš najveći pad gostiju je među ljudima stariji od 50 godina. Očito da stariji, invalidi i ljudi s fiksnim dohotkom ne mogu povećati svoj prihod kako bi nadoknadili rast cijena.”

 

Zatvorimo tekst novim videom Johana Norberga, koji gleda na utjecaj povećanja minimalne plate u San Diegu.

 

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *