Dom naroda odgodio za septembar glasanje o Zakonu o obrtu, ponovo odsutan veliki broj delegata

Dom naroda Parlamentarne skupštine Federacije BiH okončao je raspravu o Prijedlogu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH te odlučio da će glasati o ovom zakonu u septembru na nastavku današnje sjednice.

 

Određene sugestije

Pojedini delegati imali su određene sugestije zbog čega je donosena navedena odluka.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić obrazložio je delegatima da je Predstavnički dom ranije usvojio ovaj zakon po kojem je propisano da će obrti imati pravo i na uvoz repromaterijala i izvoz svojih proizvoda odnosno moći će samostalno u svoje ime i za svoj račun obavljati vanjskotrgovinsko poslovanje bez posrednika što do sada nije bio slučaj.

Kaže da su najvažnije prednosti ovog Zakona skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta te omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti.

Između ostalog, u praksi će biti obrtniku omogućeno obavljanje i drugih djelatnosti, koje služe obavljanju osnovne djelatnosti ili se uobičajeno obavljaju uz djelatnosti obuhvaćene rješenjem o obavljanju obrta.

 

Veliki broj odsutnih delegata

– Zakonom je omogućeno fizičkim osobama i penzionerima obavljanje obrta u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja, a predviđen je obrtni registar kao informacioni sistem za upravljanje procesom registracije i obrade podataka o obrtima – istakao je Zukić.

Također, značajnim smatra ukidanje podjele obrta na vezane i posebne obrte čime je prvi put omogućeno obavljanje pojedinih vrsta obrta i bez stručne spreme, koja je velikim dijelom sprečavala osobe, posebno mlade ljude da registruju željeni obrt, a bez nepotrebnih administrativnih barijera.

Istakao je da je ovo značajan doprinos za suzbijanje sive ekonomije.

– 12 godina nije mijenjano ništa u vezi zakonske regulative koja se tiče obrta – kazao je Zukić.

Ipak, ponovo veliki broj delegata nije bio prisutan na sjednici. Čak 16 delegata nije došlo na sjednicu. U međuvremenu dvoje je i napustilo salu, pa je njih samo 40 od 58 bilo prisutno pred glasanje. Za usvajanje Zakona potrebno je 30 glasova. Podsjećamo, gotovo identičan Zakon je pao u februaru prošle godine. Razlog – 16 delegata nije bilo prisutno na sjednici, pa nije bilo potrebne većine od 30 glasova, iako osim SDP-a niti jedna stranka nije bila protiv Zakona.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *