17 srednjoškolaca takmiči se za pobjednika Ekonomske olimpijade u BiH

S ciljem podizanja nivoa finansijske i ekonomske pismenosti u Bosni i Hercegovini, Liberalni forum je ove godine prvi put organizirao Ekonomska olimpijada, projekt koji kroz edukaciju i takmičarski programa za cilj imao pružiti ekonomsko obrazovanje učenicima u našoj zemlji.

Nakon osnovne i opšte edukacije z oblasti ekonomije i finansija, takmičarskom programu je u okviru prve runde Ekonomske olimpijade pristupilo preko 1.000 učenika iz škola širom Bosne i Hercegovine. Testiranje učenika je realizirano online putem.

Test je trajao 25 minuta i sadržao je 25 zatvorenih pitanja koja su se generirala automatski iz baze podataka.

Potreban broj bodova za plasman u drugu rundu ostvarilo je 158 učenika koji su nastavili. Za ove učenike je potom upriličena edukacija koja je je akcent imala na bosanskohercegovačkom ekonomskom sistemu. Druga runda Ekonomske olimpijade je također realizovana online.

U treću, finalnu državnu rundu, plasiralo se ukupno 17 učenika koji će svoja znanja, vještine i sposobnosti testirati krajem augusta u Sarajevu. Pet najbolje plasiranih predstavljat će BiH na internacionalnoj Ekonomskoj olimpijadi u septembru.

Sponzori Ekonomske olimpijade su: Raiffeisen Bank, Fondacija Mozaik, Visokoškolska ustanova Finra i Sarajevo School of Science and Technology.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *