Ko će biti pobjednik prve „Ekonomske olimpijade“ u BiH?

U utorak, 31. 08. 2021. s početkom u 12 sati, u prostorijama Univerziteta „Sarajevo School of Science and Technology“ bit će održano finale „Ekonomske olimpijade“, takmičenja iz ekonomije i finansija za učenike srednjih škola u BiH.

Na „Ekonomskoj olimpijadi“, koja se ove godine prvi put održava i u Bosni i Hercegovini, učešće je uzelo više od 1.000 srednjoškolaca iz čitave BiH. Nakon dvije runde takmičenja, najboljih 17 učenika  plasiralo se u veliko finale.

Finalno takmičenje bit će podijeljeno u tri runde. U prvoj rundi takmičari će pristupiti testiranju preko naše online aplikacije. Svaki takmičar imat će 30 minuta vremena da odgovori na 25 pitanja. Pitanja će se generisati nasumično iz naše baze u kojoj je preko 1.000 pitanja, tako da će svaki takmičar dobiti različit test.

Devet takmičara s najboljim rezultatima plasirat će se u drugi krug. Takmičari će u drugom krugu biti podijeljen na tri grupe u kojima će se međusobno takmičiti po tri takmičara, te će u kvizu birati brojeve i usmeno odgovati na pitanja koja se budu krila iza njih.

Tri pobjednika grupa plasirat će se u završnu, finalnu rundu. U finalnoj rundi će odgovarati na pitanja četvoročlanog stručnog žirija. Pitanja u finalnoj rundi će prvenstveno testirati sposobnost rješavanja ekonomskih problema i logičkog razmišljanja.

Članove žirija činit će: ekonimisti Faruk Hadžić, Admir Čavalić, Damir Bećirović te Danijal Hadžović, predsjednik Organizacionog odbora „Ekonomske olimpijade“.

Najbolje pet plasiranih takmičara iz Bosne i Hercegovine kvalificirat će se na međunarodnu „Ekonomsku olimpijadu“, koja će biti održana u septembru ove godine.

Ekonomska olimpijada (EO) projekat je koji je orginalno pokrenut u Češkoj Republici od strane Instituta za ekonomski razvoj (Institut ekonomického vzdělávání – INEV), te se vremenom proširio i na druge evropske države. Jedno je od najvećih evropskih takmičenja za srednjoškolce. U takmičenju je dosad učestvovalo više od 64.000 učenika iz cijele Evrope.

Od ove godine na međunarodnoj mapi „Ekonomske olimpijade“ je i Bosna i Hercegovina.

Pozivamo Vas da medijski propratite ovaj događaj i date doprinos popularizaciji ekonomskog obrazovanja među srednjoškolcima u BiH, kao i da zajedno dočekamo prvog pobjednika Ekonomske olimpijade u BiH.

Finale „Ekonomske olimpijade“ bit će održano u utorak, 31. 08. 2021. s početkom u 12:000 sati, u prostorijama  Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology, Hrasnička cesta 3a, Ilidža.

Dodatne informacije možete dobiti na: ekonomskaolimpijada.com.

Sponzori projekta su: Raiffeisen Bank d. d., FINRA – Visoka škola za finansije i računovodstvo i Fondacija MOZAIK.

Medijski partner je Radio Stari Grad.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *