Ilma Hodžić pobjednica prvog izdanja „Ekonomske olimpijade“ u BiH

Pobjednica prvog izdanja „Ekonomske olimpijade u BiH“ je Ilma Hodžić, učenica trećeg razreda Srednjoškolskog centra „Vogošća“.

U trećem, finalnom krugu takmičenja, Hodžić je nakon usmenih odgovora pred žirijem u kojima se testirala sposobnost logičkog razmišljanja i rješavanja ekonomskih problema, po ukupnom broju bodova završila ispred Adina Glogića iz Mješovite srednje škole Kalesija i Nejle Bektić iz Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Žiri je bio sastavljen od članova: Admir Čavalić, Faruk Hadžić, Damir Bećirović i Danijal Hadžović.

Finale je održano u prostorijama Univerziteta „Sarajevo School of Science and Technology“.

Na „Ekonomskoj olimpijadi“, koja se ove godine prvi put održavala i u Bosni i Hercegovini, učešće je uzelo više od 1.000 srednjoškolaca iz čitave BiH. Nakon dvije runde takmičenja, njih 17 plasiralo se u veliko finale.

Finalno takmičenje bilo je podijeljeno u tri runde. U prvoj rundi takmičari su pristupili testiranju preko  online aplikacije. Svaki takmičar imao je 30 minuta vremena da odgovori na 25 pitanja.

Devet takmičara s najboljim rezultatima plasiralo se u drugi krug. Takmičari su u drugom krugu biti podijeljeni u tri grupe u kojima su se u formi kviza međusobno takmičila po tri takmičara.

Tri pobjednika grupa plasirali su se u završnu, finalnu rundu.

Najbolje pet plasiranih takmičara iz Bosne i Hercegovine kvalificiralo se  na međunarodnu

„Ekonomsku olimpijadu“, gdje će znanje odmjeriti sa srednjoškolcima iz cijele Evrope. Pet učenika koji imaju čast predstavljati Bosnu i Hercegovinu ove godine na međunarodnom takmičenju Ekonomske olimpijade su: 

  • Ilma Hodžić, Srednjoškolci centar Vogošća
  • Adin Gogić, Mješovita srednja škola Kalesija
  • Nejla Bektić, Prva bošnjačka gimnazija
  • Neila Vila, Ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola Mostar
  • Lamija Ademović, Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo

Ekonomska olimpijada (EO) projekat je koji je orginalno pokrenut u Češkoj Republici od strane Instituta za ekonomski razvoj (Institut ekonomického vzdělávání – INEV), te sevremenom proširio i na druge evropske države. Jedno je od najvećih evropskih takmičenja za srednjoškolce. U takmičenju je dosad učestvovalo više od 64.000 učenika iz cijele Evrope.

Od ove godine na međunarodnoj mapi „Ekonomske olimpijade“ je i Bosna i Hercegovina.

Sponzori projekta su: Raiffeisen Bank d. d., FINRA – Visoka škola za finansije i računovodstvo, Fondacija MOZAIK i Intea d.o.o.. Medijski partner je Radio Stari Grad.

 

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *