Budžetarijat jede BiH

Piše: Danijal Hadžović

U novembru prošle godine Fadilova Vlada FBiH donijela je odluku da se svim budžetskim uposlenicima plaće povećaju za 10 posto. Zaposleni samo u federalnim institucijama (a gdje su silni kantoni, drugi entitet, država, općine) u 2022. potrošit će blizu 300 miliona KM, od čega je čak 236,9 miliona KM planirano za plaće i naknade. U odnosu na prethodnu godinu, ovi troškovi viši su za 17,2 miliona KM, a osim rasta plaća, planirana su i nova uhljebljenja. Izborna je godina, pa valja povećati glasačko tijelo.

Tih 300 miliona KM za budžetske uposlenike je iznos koji je ekvivalentan cijeni šest novih bolnica! Kad bi se administracija smanjila i racionalizirala, zamislite koliko bi se radnika tim novcima moglo zadržati u realnoj ekonomiji ove zemlje ili taj novac uložiti u otvaranje novih firmi, stvaranje novih radnih mjesta i kreiranje stvarnih vrijednosti.

No, BiH je država budžetarijata – od budžetarijata i za budžetarijat. I taj virus budžetarijat je gori od korone, on izjeda organizam ovog društva, a na kraju i samog sebe. Budžetarijat je uhljebljen po partijskoj knjižici. Svojom glomaznošću na vlasti kontinuirano održava jednu te istu korumpiranu, nesposobnu i nemoralnu kastu, jer budžetarijat, kada glasa, on glasa za svoju plaću.

Zbog budžetarijata je realni sektor opterećen visokim i nesnosnim nametima koji mu otežavaju rast, jer plaće budžetarijata treba neko da isfinansira. Zbog budžetarijata nemamo novca za kvalitetne puteve, socijalnu zaštitu, bolje obrazovanje, jer on sve pojede. Zbog njega se u realnom sektoru radi kao po kazni, a u poduzetnički pakao birokratije i nameta idu samo najhrabriji, jer je isplativije „uganjati“ siguran posao na budžetu i ne raditi ništa.

A šta je s onima koji nisu dio budžetarijata? Pa, njima ostaje ili da šute, plaćaju uhljebarine i trpe teror budžetarijata ili da, poput stotina hiljada drugih, svoju sreću potraže u uređenijim i pristojnijim mjestima.

No, pomisli li ikad budžetarijat i silni fadili koji ga tove šta će činiti kada u ovoj zemlji ponestane budala koje će ih finansirati? Hoće li tada biti spremni žderati svoje pečate?

O autoru
Danijal Hadžović Publicist, novinar, politolog i osnivač Liberalnog foruma. Zagovara i promoviše izgradnju Bosne i Hercegovine na vrijednostima "života, slobode i težnje za srećom".

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *