Hadžić: Prihod od PDV-a raste, historijski je trenutak za smanjenje doprinosa

Piše: Faruk Hadžić

Federacija BiH će napraviti historijsku grešku ako rast prihoda od PDV-a ne uloži u rasterećenje poslovanja, drugim riječima smanjenje poreskog opterećenja na rad. Nešto slično se desilo 2006. godine, kada je uveden PDV u BiH. Tada je obećano da će sav rast prihoda od PDV-a u odnosu na ono što je planirano, biti usmjeren u cestogradnju. Na kraju je taj rast usmjeren u tekuću budžetsku potrošnju.

Smanjenje stope doprinosa je možda danas bitnije nego ikada. Stotine razgovora sam imao do sada na tu temu i svaki put se postave ista pitanja poput „Ako smanjimo doprinose za PIO, ugrozit ćemo PIO sistem“, što naravno nema veze sa istinom. PIO sistem je danas dio Budžeta FBiH, a taj isti sistem se finansira najvećim dijelom iz PDV-a. Ako smanjite recimo naplatu doprinosa, zbog manjeg poreskog opterećenja za recimo 200 miliona KM, vi to nadoknađujete iz prikupljenog PDV-a za 200 miliona KM, jer PDV taj koji ima snažan rast. U budžetu imate na strani prikupljenih doprinosa minus od 200 miliona KM, ali zato plus na strani PDV-a za isti iznos. Penzioneri i dalje dobivaju svoje penzije i ništa nije ugroženo. Međutim, vi ste time smanjili za 200 miliona poresko opterećenje privredi, čime se povećavaju plate radnika u privredi, a i privrednice u bruto iznosu radnik manje košta, čime postaju još konkurentniji na ino tržištu, povećavaju izvoz i donose još više novca u BiH, čime država ubire još više PDV-a.

Ovo je dobar način da se uradi reforma poreskog sistema i smanje zbirne stope doprinosa, a da se ne dese bilo kakvi problemi u finansiranju recimo penzija. Ako krenemo ovim putem, umjesto da tih recimo 200 miliona KM rasporedimo na povećanje plata u javnom sektoru, nova zapošljavanja ili bilo koju drugu neproduktivnu stavku, onda imamo vrlo izvjesnu šansu da ostvarimo u narednim godinama rekordne stope ekonomskog rasta.
Zakoni koji su u proceduri, a kojima bi se na jednoj strani smanjila poreska opterećenja, a na drugoj uvela, sa ovakvim „rekordnim naplatama“ poreza, jednostavno nemaju smisla. Možda je sada bolje ponuditi nove prijedloge zakona, gdje bi se svake godine postepeno smanjivale stope doprinosa dok ne bi došle na optimalni nivo od 25% iznosa bruto plate. Ko zna, možda stalno ponavljanje ovih ideja napokon dođe do onih koji se za to pitaju…

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *