Nije dobro dizati porez na dohodak i opterećivati ugovore o djelu i poslovanje freelancera

Konferencija pod nazivom “Prijedlozi zakona o porezu na dohodak i doprinosima u Federaciji Bosne i Hercegovine: Veće plate ili udar na džepove građana?” održana je u petak, 25. 03. 2022. u Sarajevu u organizaciji Liberalnog foruma.

Tokom konferencije, političari, ekonomisti, predstavnici nevladinih organizacija, poduzetnici i freelanceri analizirali su Prijedlog zakona o porezu na dohodak i Prijedlog zakona o doprinosima te pokušali dati odgovor na pitanje kakve bi bile posljedice usvajanja zakona u takvom obliku.

Predsjednik Liberalnog foruma Danijal Hadžović podsjetio je da će ta dva zakona biti razmatrana na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 28. i 29. marta. Kao razlog organiziranja konferencije naveo je činjenicu da Vlada FBiH nije organizirala adekvatnu javnu raspravu za zakone koji predstavljaju jednu od najvažnijih stvari za funkcioniranje ekonomije.

Smatra da je prije usvajanja potrebna sveobuhvatna rasprava između različitih privrednih subjekata, radnika, ekonomista i poslodavaca, ali i političkih predstavnika, kako bi se utvrdile prednosti i mane zakona.

Kao prednosti prijedloga zakona naveo je smanjenje doprinosa, što pruža mogućnost rasterećenje poslodavaca i lakšeg zapošljavanja, ali kao negativnu posljedicu izdvojio je insistiranje Vlade FBiH da su ugovori o djelu i ugovori freelancera izjednačeni sa ugovorima o radu, što je, kako je kazao,  potpuna besmislica.

– Freelanceri će umjesto dosadašnjih 10 posto poreza na dohodak i četiri posto doprinosa za zdravstvo, sada morati plaćati 32,5 posto doprinosa i 13 posto poreza na dohodak, što je brutalno povećanje nameta. Pored toga, zakon im ne nudi pravo da koriste doprinose koje bi morali plaćati u punom obimu – rekao je.

Direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mladen Pandurević tvrdi da su Prijedlog zakona o porezu na dohodak i Prijedlog zakona o doprinosima loši, iako  imaju neke dobre strane.

– Ti zakoni su sedam godina u proceduri, jer Vlada FBiH ne zna ili nije spremna da napravi zakone na način da budu stvarni reformski zakoni – poručio je.

Pandurević smatra da su poslodavci dovedeni u situaciji da njima odgovara usvajanje tih zakona, jer im uslijed ranijeg opterećenja rada, bilo kakvo olakšanje nešto znači, ali da nisu zadovoljni definisanjem velikog broj odredbi.

Tvrdi da će  plaće biti povećane onima čije su plaće veće od 1.500 KM te da postoji realna opasnost da će biti smanjene onima čije su plaće niže od prosječne.

Ekonomista Admir Čavalić smatra da se mnogo kasni s usvajanjem zakona. To su, pojasnio je, arhaična rješenja koja su pisana prije pet godina te da nije dobro u vremenu inflacije dizati porez na dohodak ili opterećivati ugovore o djelu i poslovanje freelancera, jer su te kategorije bitne za domaću ekonomiju.

Ekonomista Faruk Hadžić istakao je kako su ovi zakoni pisani 2016. godina kada je ekonomsko okruženje u našoj zemlji bilo potpuno drugačije te da bi prema njegovom mišljenju najbolje bilo Prijedloge zakona povući s dnevnog reda te ispraviti njihove nedostatke.

Kompletnu konferenciju pogledajte u videu u nastavku.

 

 

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *