Predsjednik Liberalnog foruma na konferenciji “Put pravde – Pravda za Davida”

Put pravde – Pravda za Davida, Banjalučki centar za ljudska prava i Fondacija Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini organizuju konferenciju i panel diskusije pod nazivom: „Državno korišćenje sile (policijska represija ili demokratsko pravo države)”.

Na ovom događaju, koji će se održati 4. juna 2022. godine (subota) u hotelu „Bosna” u Banjoj Luci sa početkom od 10 časova, raspravljaće se o tome gdje počinje nasilje a prestaje pravo kada je u pitanju policija i njen odnos prema građanima, kakav je odnos aktivizma, protesta, građanskog otpora i državnog monopola sile i da li i kako demokratija može da funkcioniše u raljama nedemokratskih metoda.

Događaj je otvoren, slobodan i besplatan za sve zainteresovane građane_ke.

Ponašanje policijskih organa u mnogim slučajevima izaziva velike kontroverze u društvu, bilo to postupanje sa aktivistima različitih organizacija, ono prema izbjeglicama i migrantima, prema demonstrantima ili prema građanima u svakodnevnim situacijama. U javnosti se često mogu vidjeti različiti komentari u vezi sa drugačijim postupanjem i kažnjavanjem represivnih organa prema građanima za iste ili slične prestupe, kao i diskriminatornim nastupom policije prema određenim grupama i pojedincima. Neka od ovih postupanja su čak i dokazano bila nelegalna što se pokazalo i kroz određene sudske presude. Takođe, nerijetko se od strane policijskih organa, naročito u Bosni i Hercegovini, najavljuju izmjene zakona koji regulišu javni red i mir, policiju i unutrašnje poslove i javna okupljanja, i to u pravcu većih policijskih ovlašćenja, a smanjenja prava građana.
U vezi sa ovim, ali i drugim povezanim pitanjima, na konferenciji će, u tri panela, učestvovati: Milan Malešević (advokat iz Banje Luke), Saša Leković (novinar i predavač istraživačkog novinarstva iz Hrvatske), Davor Dragičević (aktivista grupe „Pravda za Davida”), Danijal Hadžović (novinar i osnivač Liberalnog foruma), Radomir Lazović (poslanik u Narodnoj skupštini Srbije i član Inicijative „Ne davimo Beograd”), Drago Hedl (istraživački novinar iz Hrvatske), Rada Borić (zastupnica u Gradskoj skupštini grada Zagreba i članica koalicije „Možemo” iz Hrvatske), Ozren Perduv (aktivista grupe „Pravda za Davida” i predsjednik političke stranke „Pokret pravde”), Jovana Kisin Zagajac (advokatica i aktivistkinja iz Banje Luke), Igor Ličina (službenik za ljudska prava u Misiji OSCE-a u BiH) i Vanja Stokić (urednica eTrafike i aktivistkinja iz Banje Luke).

Više o samom događaju možete saznati na sljedećem linku: https://www.blchr.org/konferencija-drzavno-koriscenje…/

Program (Agendu) događaja možete preuzeti na sljedećem linku: https://www.blchr.org/…/Program-Drzavno-koriscenje-sile…

Video najavu Konferencije možete vidjeti na sljedećem linku: https://youtu.be/J-3dVVfJgOc
O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *