Imala je samo 20 godina: Ubijena je od države, zato što nije htjela pokriti kosu

Piše: Danijal Hadžović

Hadis Najaf imala je 20 godina. Ubijena je sa šest metaka u grudi, lice i vrat. Ubijena je od strane iranskih sigurnosnih službi. Ubijena od nitkova koji štite zločinački režim i njegove zločinačke zakone. Ubijena dok je vezala i protestovala protiv diskriminacije i terora. Ubijena jer je protestovala za Mahsu Amini, hrabru ženu koja na smrt pretučena od šerijatske policije zato što nije htjela da nosi hidžab.

Ubistvo Amini desilo se usred intenziviranja represivne državne politike pod administracijom Ebrahama Raisija koja posebno cilja na žene. Prošlog mjeseca, vlasti su najavile da će se agresivno obračunati s onim što smatraju kršenjem pravila hidžaba (zahtijevaju skromno odijevanje), od pokazivanja kose do “loše šminke”. Ranije ovog mjeseca vlada je objavila da će početi koristiti tehnologiju prepoznavanja lica u javnim prostorima kako bi nametnula pravila odijevanja za žene.

Stotine hiljada žena širom Irana na ovo je odgovorilo masovnim protestitama širom ove zemlje i hrabrim skidanjem hidžaba u javnosti. Hrabrim u najveličanstvenijem smislu te riječi, s obzirom da se u zemlji poput Irana borba za osnovna prava i slobodu plaća životom.

I razmislite koliko smo, uprkos činjenici da nam je država jako loša, mi privilegovani u BiH u odnosu na njih. Ovdje žena, barem zakonski. ima pravo da odluči kako želi živjeti. Da bira hoće li ili neće nositi hidžab. Na prvu izgleda kao malo, ali u državama poput Irana mnoge žene su spremne izgubiti svoju glavu za to prava. Ljudska prava ni kod nas nisu na idealnom nivou u mnogim segmentima, ali smo u odnosu na Iran svjetlosnim godinama napredniji.

A to možemo zahvaliti prije svega činjenice da smo geografski dio Evrope i zapadne civilizacije. Imajte to na umu kada donosite političke odluke i razmišljate koju stranu izabrati. Koliko god da imamo pravo nekad biti kivni na odnos zapadnih država prema nama, to nije glavna bit čitave priče. Glavna bit je samim vrijednostima.

A na Zapadu vas ni u jednoj državi neće ubiti zato što ste odbili da nosite hidžab. Zapravo, država ni na koji način ne smije ubiti, osim u nužnoj samoodbrani ili u ratu, jer je smrtna kazna u gotovo svim zapadnim državama ukinuta.

Sa druge strane civilizacije stoje države i režima u kojoj se smatra opravdanim da vas država ubija, muči, maltretira i gazi vašu ličnost zato što se usuđujete da ne mislite, ne oblačte se i ne ponašate se onako kako to velike vođe koje se pozivaju da li na svete knjige ili na sveti nacionalni interes, smatraju da to treba.

I stoga, svim silama valja se oduprijeti domaćim snagama koje nastoje da Ankaru, Teheran ili Moskvu instaliraju u našu Bosnu.

 

O autoru
Danijal Hadžović Publicist, novinar, politolog i osnivač Liberalnog foruma. Zagovara i promoviše izgradnju Bosne i Hercegovine na vrijednostima "života, slobode i težnje za srećom".

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *