Ono što umire i u Saudijskoj Arabiji, nikad neće dominirati u BiH

Piše: Danijal Hadžović

 

Veći dio “Arab Newsa”, glavnog dnevnog lista na engleskom jeziku u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, jučer je bio obilježen čestitkama i specijalnim prilogom posvećenim Božiću. U uvodnom tekstu našla se i poruka generalnog sekretara Muslimanske lige – Rabite dr. Abdulkerima el-Isaa (Issa): “Islam propovijeda mir među svim narodima. Ovo se može postići samo kroz poštovanje i toleranciju prema drugima.”

Ove poruke iz Saudijske Arabije ne bi trebale nikog iznenaditi ako su uzmu u obzir reforme koje u ovoj zemlji posljednjih godina poduzima prestolonasljednik i de facto lider ove zemlje Muhamed bin Salman, a čiji je cilj otvoriti i liberalizirati ovu krajnje konzervativnu državu.

U tom smislu Bošnjaci bi mnogima mogli biti uzor kao muslimanski narod koji već stoljećima živi vrijednosti tolerancije i otvorenosti. No, umjesto da shvate ovu prednost, neki politički i vjerski činioci u BiH bi taj proces najradije preokrenuli. Priličnu buru na društvenim mrežama digao je istup jednog efendije koji je zaključio da “muslimani koji kite jelku izlaze iz vjere” te im je poručio da promijene ime.

SDA-ov ministar Edin Ramić onemogućio je dolazak Djeda Mraza i dodjelu paketića u prostorijama Ministarstva pod izgovorom da to vrijeđa nečija vjerska osjećanja. U Bužimu je prošle godine SDA-ov načelnik skidao plakat kojim se katolicima čestitao Božić, a “bombardiranje” porukama kako muslimani ne smiju slaviti Novu godinu ili čak čestitati drugima njihove vjerske praznike, sistemska je akcija koja se provodi posljednjih godina.

Tako svjedočimo svojevrsnoj paradoksalnoj situaciji da, dok i nekoć najkonzervativnije muslimanske države napuštaju svoje rigidne poglede i moderniziraju se, neki bi kod Bošnjaka uporno da točak historije okreću naopako i nameću im međuvjersku netoleranciju, isključivost i rigidnost kao jedine ispravne vrijednosti. I ne samo nameću nego svakog onoga ko se ne složi s tim radikalizmom sve osionije proglašavaju nevjernikom, izdajnikom, otpadnikom i munafikom.

No, ne brinite se – ono što umire i u Saudijskoj Arabiji, nikad neće dominirati u Bosni. A našoj katoličkoj bh. braći i svima koji slave neka je sretan Božić.

O autoru
Danijal Hadžović Publicist, novinar, politolog i osnivač Liberalnog foruma. Zagovara i promoviše izgradnju Bosne i Hercegovine na vrijednostima "života, slobode i težnje za srećom".

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *