Može li Bosna i Hercegovina biti (isključivo) građanska država?

“Može li Bosna i Hercegovina biti (isključivo) građanska država”?

O ovom pitanju razgovarat ćemo u prvom izdanju “Sarajevskih debata” koje će se u utorak, 7. 2. 2023. s početkom u 19 sati održati u “Radon Plazi”.

Ideja o građanskoj Bosni i Hercegovini posljednjih godina ponovo je popularizovana u bh. javnosti. Da li je tako uređena BiH realna i da li bi ona uopće trebala da bude uređena kao građanska država? Šta znači uopće građanska država i koliko je dejtonska BiH udaljena od nje? Može li Bosna i Hercegovina biti (samo) građanska država?

Odgovore na ovo pitanje pokušat će nam dati Prof. dr. Ivo Komšić, Bojan Bajić, Prof. dr. Senadin Lavić i dr Slaven Kovačević, a vi ćete na kraju odlučiti koja je strana pobijedila, odnosno čiji argumenti su vam bili uvjerljiviji.

Svi koji namjeravate prisustvovati debati prijave možete slati na: https://www.eventbrite.com/e/moze-li-bosna-i-hercegovina-biti-samo-graanska-drzava-tickets-529507078927

“Sarajevske debate” su novi projekat Liberalnog foruma podržan od Atlas Fondacije iz Sjedinjenih Američkih država.

 

Vjerujemo da će Bosna i Hercegovina biti bolje mjesto ako napravimo mjesto  za slušanje i razumijevanje svih pogleda na ključne izazove društva i zajednički tražimo rješenja. Kako podjele o društvenim, geopolitičkim, ustavnim, državnim i drugim pitanjima u našoj zemlji postaju sve ukorijenjenije, ljudi se povlače u vlastite tabore istomišljenika i odbijaju sagledati tuđe stavove. Vjerujemo da se pozitivna, značajna promjena događa samo kada gradimo mostove između različitih gledišta. Čak i kod najsloženijih problema koji izazivaju podjele u bh. društvu, uz prave alate, empatiju i odlučnost, možemo učiti jedni od drugih i otići sa snažnijim i nijansiranim razumijevanjem problema.

 

Putem našeg projekta planiramo pružiti intelektualne i praktične alate za osnaživanje nove generacije vođa koji mogu premostiti podjele i riješiti razlike u Bosni i Hercegovini.

O autoru
Danijal Hadžović Publicist, novinar, politolog i osnivač Liberalnog foruma. Zagovara i promoviše izgradnju Bosne i Hercegovine na vrijednostima "života, slobode i težnje za srećom".

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *