Dodik onemogućava bh. građanima da putuju s ličnim kartama: Nove blokade evropskog puta

Piše: Danijal Hadžović

Lideri zapadnog Balkana su u Berlinu 3. novembra 2022. godine na “Western Balkans Summitu”, u okviru Berlinskog procesa, potpisali tri regionalna sporazuma o mobilnosti koja trebaju omogućiti: slobodno kretanje s ličnim kartama u regionu, priznavanje visokoškolskih diploma i kvalifikacija i profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte.

 

Nema vize

Potpisnici tri sporazuma su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija. Regionalno vijeće za saradnju (RCC) je sa svim stranama dvije godine radilo na koordinaciji ovih sporazuma. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) je u svojoj izjavi, povodom sklapanja ova tri sporazuma, istakla da je ovo događaj od ključnog značaja za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta, ali i za integraciju zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU.

Ipak, u slučaju Bosne i Hercegovine, moglo bi doći do zastoja svega zbog stavova Milorada Dodika. Predsjednik RS direktno je rekao da će odbiti sporazum koji bi podrazumijevao da građani Kosova mogu putovati u BiH s ličnim kartama.

– Krajem prošle godine u Banju Luku dolazi specijalni izaslanik Sarazin (Sarrazin), koji je tražio u pripremi za onaj Berlinski proces da mi prihvatimo da se, evo, ne prizna Kosovo, ali da prihvatimo da oni mogu da dolaze s ličnim kartama u BiH, što znači da nemaju vize, da nemaju ništa. Pa šta je to nego neka vrsta priznanja – upitao je Dodik prije nekoliko dana, uz poruku kako Vijeće ministara neće primijeniti taj sporazum.

Veći borac za Kosovo od Srbije

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, u skladu s predloženim dnevnim redom treće sjednice koja je održana 23. februara 2023. godine, trebalo razmatrati Nacrt sporazuma o slobodi kretanja s ličnim kartama na zapadnom Balkanu, međutim, zbog poznatog stava SNSD-a izjašnjavanje o ovoj tački dnevnog reda je odloženo.

I dok Dodik odbija ratifikaciju sporazuma zbog statusa Kosova, zanimljivo je da su proces ratifikacije tri sporazuma institucije Albanije, Crne Gore, Kosova i Srbije razmatrale istovremeno, kao paket sporazuma o mobilnosti, koji je istovremeno i potpisan. Dakle, Dodik je izgleda postao veći borac za Kosovo od same Srbije. Kao što je, uostalom, nedavno protestirao protiv glasanja BiH za UN-ovu rezoluciju kojom se poziva Rusija da se povuče iz Ukrajine, a što je podržala i Srbija.

Priprema za EU

Berlinski proces je diplomatska inicijativa povezana s budućim proširenjem Evropske unije.

Berlinski proces je međuvladina inicijativa saradnje koja ima za cilj revitalizirati multilateralne veze između zapadnog Balkana i određenih zemalja EU, kao i poboljšati regionalnu saradnju zemalja zapadnog Balkana u oblasti infrastrukturnog i ekonomskog razvoja.

 

Kako izgleda proces ratifikacije međunarodnog ugovora u BiH

Zakon o postupku zaključivanja i izvršenja međunarodnih ugovora u dijelu V – Ratifikacija međunarodnih ugovora propisuje proceduru za ratifikaciju u sljedećim koracima:

  1. Delegacija Bosne i Hercegovine u roku od 15 dana od dana potpisivanja, dostavlja Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine original teksta potpisanog međunarodnog ugovora.
  2. Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dostavlja Vijeću ministara Bosne i Hercegovine nacrt odluke o ratifikaciji međunarodnog ugovora čiji je sastavni dio i tekst ugovora.
  3. Prijedlog odluke o ratifikaciji međunarodnog ugovora utvrđuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i dostavlja ga Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.
  4. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, radi dobijanja prethodne saglasnosti za ratifikaciju, dostavlja Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zaključeni međunarodni ugovor. Uz međunarodni ugovor koji dostavlja na saglasnost Predsjedništvo Bosne i Hercegovine Parlamentaroj skupštini Bosne i Hercegovine dostavlja i detaljno obrazloženje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o potrebi i uslovima zaključivanja predmetnog ugovora u skladu sa čl. 3. i 7. ovog zakona.
  5. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine odlučuje o davanju prethodne saglasnosti za ratifikaciju međunarodnog ugovora.
  6. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, po dobivenoj saglasnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odlučuje o ratifikaciji međunarodnog ugovor. Odluku o ratifikaciji potpisuje predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *