Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk na proglašenju pobjednika bh. Ekonomske olimpijade: Čast mi je biti vaš partner, predstavite našu zemlju u najboljem svjetlu.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk prisustvovao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu proglašenju pobjednika 3. Ekonomske olimpijade Bosne i Hercegovine, koju organizuje Udruženje Liberalni forum – Pokret za slobodno društvo, a čiji ovogodišnji sponzor je bila Vlada KS.

Više od 500 učenika iz 49 bh. srednjih škola učestvovalo je na takmičenju 3. Ekonomske olimpijade u BiH. Nakon dva kruga takmičenja, u finalu se našlo 17 učenika iz 12 škola širom BiH.

Nakon pismenog i usmenog testiranja znanja, pobjedu je odnijela Emina Hodžić, samostalna takmičarka i učenica prvog razreda Srednje mješovite škole “Zijah Dizdarević” iz Fojnice, a pet najbolje plasiranih takmičara predstavljat će našu zemlju na međunarodnom finalnom takmičenju u Bratislavi u septembru ove godine, gdje će odmjeriti znanje sa vršnjacima iz 16 zemalja svijeta.

Uz Eminu Hodžić, to su Lana Komšić, (Druga gimnazija Sarajevo), Sara Čengić (Druga gimnazija Sarajevo), Sead Gakić (JU Srednja škola Konjic) i Asad Grabovica (Richmond Park International Secondary School Sarajevo).

Članovi stručne komisije usmenog testiranja znanja na finalu bh. Ekonomske olimpijade bili su prodekan za nastavu prof. dr. Eldin Mehić, prof. dr. Azra Hadžiahmetović i prof. dr. Aziz Šunje.

Premijer Nihad Uk je čestitao je svim takmičarima rekavši u obraćanju pristunima da su u ovom projektu, u kojem je za tri godine učestvovalo 1.600 učenika iz 49 srednjih škola, svi pobjednici, te zaželio mnogo sreće u finalu.

“Čast mi je što smo kao Vlada bili u prilici da budemo partner ovog projekta. Onog trenutka kada je 500 mladih osoba iz BiH odlučilo da svoje vrijeme utroši na edukaciju, da se dodatno obrazuje, svi su na taj način pobjednici. Sretno svima na olimpijadi u Slovačkoj, sa željom da predstavite našu zemlju u najboljem svjetlu”, rekao je premijer Uk, dodavši da će se Kanton Sarajevo u narednom periodu potruditi da još više finansijski podrži ovaj i slične projekte.

Bh. finalistima, koordinatorima škola, sponzorima i medijima se ispred Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, partner i suorganizator Ekonomske olimpijade, obratila dekanesa prof. dr. Jasmina Selimović, istakavši da kroz angažman na ovakvim projektima EFSA šalje jasnu poruku da je obrazovni sistem tu da ponudi mnogo više od pukih predavanja.

Izvršni dirketor Mikrokreditna fondacija LIDER Džavid Sejfović, zahvalio se organizatorima takmičenja na mogućnosti da daju svoj doprinos u kreiranju većih mogućnosti za mlade ljude. MKF Lider je drugu godinu zaredom sponzor i prijatelj projekta Ekonomska olimpijada, stavljajuči društveno korisno poslovanje kao jedan od svojih prioriteta.

Emina Hodžić, Sara Čengić, Lana Komšić, Asad Grabovica i Sead Gakić će svoje znanje iz oblasti ekonomije i finansija odmjeriti sa vršnjacima iz 16 zemalja u septembru u Bratislavi.

      

       

   

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *