Da li je moguća bosanska nacija?

Ideja o bosanskohercegovačkoj naciji kontinuirano je aktuelna tema u bh. javnosti i akademskim krugovima.
No, šta je bosanska nacija? Da li ona postoji i u kom obliku ili se radi o neostvarivom političkom projektu kako mnogi kritičari ideje o bh. naciji tvrde?
O ovom pitanju razgovarat ćemo u četvrtom izdanju Sarajevskih debata u ponedjeljak, 24. 07. 2023. s početkom u 19 sati u Hotelu Holiday.

Cilj debate je otvoriti pitanje da li je u doglednoj budućnosti moguće stvaranje jedinstvenog državnog/nacionalnog identiteta s kojim bi se dominantna većina građana BiH identifikovala, posebno u svjetlu činjenice da je dejtonska BiH ustrojena kao država tri konstitutivna naroda. Srpski i hrvatski nacionalni krugovi, ali i mnogi svjetski teoretičari i stručnjaci poput francuskog historičara Xaviera Bougarela smatraju da je proces formiranja nacija u Bosni i Hercegovini okončan i da je mogućnost formiranja bh. nacije utopija. S druge strane s podstiču argumenti da bi nacija trebala prije svega označavati pripadnost državi te da građani BiH stoljećima dijele zajednički identitet pripadnosti Bosni i Hercegovini te njenon kulturnom i historijskom naslijeđu.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *