Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Jučerašnjim glasanjem u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prihvaćena je rezolucija o Srebrenici, a 11. juli proglašen je Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, kada su 1995. snage bosanskih Srba ušle u Srebrenicu, odvojile muškarce i mladiće od žena te ubile najmanje 8.372 Bošnjaka.

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj četrdesetak država: Albanija, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Čile, Hrvatska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Island, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Maršalska Ostrva, Kraljevina Holandija, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Ruanda, Slovenija, Švedska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države i Vanuatu.

Za rezoluciju su bili predstavnici 84 države članica UN-a, 19 ih je bilo protiv, dok ih je 68 bilo suzdržano.

Rezolucijom se ističe da: “krivična odgovornost prema međunarodnom pravu za zločin genocida je individualizirana i ne može se pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini.” Ujedno se zahtijeva od generalnog sekretara uspostava programa pod nazivom “Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije”, također poziva sve države članice, organizacije UN-a, međunarodne i regionalne organizacije, te civilno društvo da se pridruže u sjećanju na žrtve ovog strašnog zločina.

Trideseta godišnjica genocida u Srebrenici, koji je odnio na hiljade života nedužnih civila, predstavljat će važan trenutak za refleksiju, pouke iz prošlosti i posvećenost sprječavanju sličnih tragedija u budućnosti. U okviru ovogodišnjeg 29. obilježavanja genocida, posebna pažnja posvetit će se dostojanstvu žrtava, njihovim porodicama te važnosti obrazovanja i podizanja svijesti o genocidu kao zločinu protiv čovječnosti.

“Međunarodni dan Sjećanja na Genocid u Srebrenici” bit će prilika za sve države, organizacije i pojedince da se prisjete stradanja i solidarno se suprotstave zaboravu i negiranju ovog događaja. Kroz zajedničku akciju i solidarnost, možemo očuvati sjećanje na žrtve Srebrenice i raditi na izgradnji bolje budućnosti temeljene na poštovanju ljudskih prava i suživotu bez mržnje i nasilja za sve ljude bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru ili etničku pripadnost.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *