Ekonomska olimpijada 2021

Učenica trećeg razreda Srednjoškolskog centra Vogošća ilma Hodžić pobjednica je prvog izdanja Ekonomske olimpijade u BiH.

U trećem, finalnom krugu takmičenja, Hodžić je nakon usmenih odgovora pred žirijem, gdje se testirala sposobnost logičkog razmišljanja i rješavanja ekonomskih problema, po ukupnom broju bodova završila ispred Adina Glogića iz Mješovite srednje škole Kalesija i Nejle Bektić iz Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Članovi žirija bili su Admir Čavalić, Faruk Hadžić, Damir Bećirović i Danijal Hadžović, a finale je održano u prostorijama Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology.

Jedan od članova žirija bio je i Faruk Hadžić
Jedan od članova žirija bio je i Faruk Hadžić

Na Ekonomskoj olimpijadi, koja se ove godine prvi put održavalo i u Bosni i Hercegovini, učestvovalo je više od 300 srednjoškolaca iz cijele BiH. Nakon dvije runde takmičenja, njih 17 plasiralo se u veliko finale.

Finalno takmičenje bilo je podijeljeno u tri runde. U prvoj rundi takmičari su pristupili testiranju preko online aplikacije. Svaki takmičar imao je 30 minuta vremena da odgovori na 25 pitanja.

Devet takmičara s najboljim rezultatima plasiralo se u drugi krug. Takmičari su u drugom krugu biti podijeljeni u tri grupe u kojima su se u formi kviza međusobno takmičila po tri takmičara. Tri pobjednika grupa plasirali su se u završnu, finalnu, rundu.

Pet najbolje plasiranih takmičara iz Bosne i Hercegovine kvalifikovalo se na međunarodnu Ekonomsku olimpijadu, gdje će znanje odmjeriti sa srednjoškolcima iz cijele Evrope. Pet učenika koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu ove godine na međunarodnom takmičenju Ekonomske olimpijade su Ilma Hodžić, Srednjoškolci centar Vogošća, Adin Gogić, Mješovita srednja škola Kalesija, Nejla Bektić, Prva bošnjačka gimnazija, Neila Vila, Ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola Mostar i Lamija Ademović, Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo.

Ekonomska olimpijada (EO) projekt je koji je orginalno pokrenut u Češkoj Republici od Instituta za ekonomski razvoj (Institut ekonomického vzdělávání – INEV), te se vremenom proširio i na druge evropske države. Jedno je od najvećih evropskih takmičenja za srednjoškolce. U takmičenju je do sada učestvovalo više od 64.000 učenika iz cijele Evrope. Od ove godine na međunarodnoj mapi Ekonomske olimpijade je i Bosna i Hercegovina.