Ekonomska olimpijada 2023.

3. Ekonomska olimpijada u BiH organizirala je tesiranje znanja preko 500 prijavljenih takmičara nakon završenih priprema za prvi (opći) krug. Učenici iz 49 škola širom BiH, imali su mogućnost da pristupe testu u dva dana 20.04. i 24.04., a na testiranje je izašlo 485 takmičara.

Prolaz u drugi (regionalni) krug takmičenja osiguralo je 143 takmičara iz 40 škola. Za plasman u naredni krug, takmičari su morali da odgovore tačno na 15 od 25 pitanja. Prvo mjesto zauzeo je Ajdin Ajanović, koji pohađa Richmond Park International Secondary School Sarajevo, a Druga gimnazija Sarajevo je najbolje plasirana škola u ukupnom poretku od 49 škola koje su ove godine uzele učešće na 3. Ekonomska olimpijada.

I ove godine, žene dominiraju takmičanjem. Od preko 500 prijavljenih učesnika takmičenja, 68,8% su takmičarke. Drugo i treće mjesto osvojile su Amila Kljajić iz Srednjoškolskog centra Vogošća, i Sara Anjum Srednja ekonomska škola, Sarajevo. Drugoplasirana škola je Srednja ekonomska škola, Sarajevo, a treće mjesto osigurali su takmičari iz Srednjoškolskog centra Vogošća.
Pripreme za regionalni krug takmičenja se nastavljaju u organizaciji partnera projekta Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i udruženja Liberalni forum – Pokret za slobodno društvo.

Ekskluzivni partner ovogodišnje Ekonomske olimpijade je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Medijski partneri su Poslovne novine i Radio M.

Ekonomska olimpijada je međunarodno takmičenju iz ekonomskog i finansijskog znanja namijenjeno učenicima srednjih škola. U Bosni i Hercegovini se ovaj projekat održava od 2021. godine. Na Ekonomskoj olimpijadi do sada je učestvovalo nekoliko stotina učenika s teritorije cijele BiH.