Vrijeme je da prevedemo Misesov “Liberalizam” na naš jezik

Portal Liberal.hr iz Hrvatske i organizacija Liberalni forum iz Bosne i Hercegovine pokreću zajedničku akciju prikupljanja sredstava za prevod knjige „Liberalizam“, čuvenog djela velikog liberalnog mislioca Ludwiga von Misesa.

Zašto smo se odlučili baš za ovu knjigu? Odgovor je što se radi o jednoj od najinspirativnijih knjiga na temu liberalizma ikad napisanih koja sažima suštinu i osnovne principe liberalne ideologije koja se vrlo često krivo interpretira, zloupotrebljava ili u konačnici prisvaja od pojedinaca koji s ovom idejom teškom da mogu imati pretjerane veze.

Objavljena 1927. godine, u jeku rasta popularnosti kolektivističkih ideologija komunizma i fašizma, knjiga postavlja ključno pitanje: ako ne socijalizam i ako ne fašizam ili intervencionizam, koja vrsta društvenog sistema najviše doprinosi ljudskom napretku i prosperitetu? Misesov odgovor sumiran je u naslovu, a podrazumijeva klasični liberalizam.

;

S ovom knjigom Mises čini više od obnavljanja klasične doktrine. On nudi uvjerljiv temelj za odbranu slobode kojim ispravlja greške koju su prethodno činili predstavnici klasično liberalne škole, tako što ideju slobode ukorjenjuje u instituciji privatnog vlasništva (pitanje oko kojeg je klasična škola povremeno bila nejasna). U sljedećem Misesovom citatu ogleda se golem doprinos toj ideji:

„Program liberalizma, stoga, kada bi se sažeo u jednu riječ, trebao bi se čitati kao: vlasništvo, odnosno privatno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju… Svi drugi zahtjevi liberalizma proizlaze iz ovog temeljnog principa“.

Misesov liberalizam stoji u podebljanom kontrastu s mnoštvom drugih djela na terenu, pa i onim što danas u mnogim dijelovima svijeta, posebno anglosaksonskim državama se voli nazivati liberalizmom. Na čistim, jasnim crtama Mises objašnjava šta je značilo biti liberal, onda kada je liberalizam bio sablasni pojam Europe i, uostalom, velikog dijela ostatka svijeta. Liberalizam je u Misesovoj interpretaciji prikazan kao koherentna teorija čovjeka i društva i institucionalnih dogovora koji su potrebni za obezbjeđivanje društvenog sklada i opće dobrobiti. Konkretno, socijalnu filozofiju liberalizma Mises postavlj na siguran temelj privatne imovine u sredstvima za proizvodnju. Mises oštro osuđuje bilo kakav pokušaj traženja kompromisa liberalizma s konceptima koji su nespojivi s njim, kao što su socijalizam ili bilo koji vid intervencionizma.

Naprotiv, počevši od načela privatne imovine, Mises pokazuje kako su svi drugi elementi liberalnog pogleda na svijet – lična sloboda, mir, demokratska vlada, tolerancija i jednakost pred zakonom – povezani s njim u nerazdvojivoj cjelini.

Posebno je vrijedno spomenuti Misesov naglasak na mir kao jedan aspekt klasične liberalne filozofije, aspekt koji je prečesto zanemaren u obrađivanju teme. Mises je čvrsto dosljedan tradiciji kreatora liberalne ideologije kada navodi da je Heraklit bio u krivu, “nije rat, već mir, otac svega.” Njegova osuda rata, imperijalizma i nacionalističke histerije ponavlja i razvija taj liberalni koncept velikih liberalnih mislilaca poput Kanta, Spencera, Milla, i gotovo svih ostalih.

No, tu je još sjajnih ideja o politikama i rješenjima na kojima treba graditi slobodno društvo. Mises argumentira da je decentralizacija vlasti najbolji recept za mir i političku slobodu. Što se tiče religije, zagovara potpuno odvajanje države i crkve. Po pitanju imigracije, favorizira slobodu kretanja. U pogledu kulture on uzdiže toleranciju. Po pitanju obrazovanja: državna kontrola nad njim mora prestati, i to potpuno.

On se u knjizi iskreno bavi i problemom nacionalizma, te nudi uzdudljivu odbranu racionalizma kao osnovnog temelja liberalnog političkog poretka. Također razmatra i pitanja političke strategije i odnosa liberalizma sa specijalnim političkim interesima.

U Misesovom liberalizmu imamo bezvremenskuo definisanje i objašnjavanje klasičnog liberalizma od strane mislioca koji je priznat kao jedan od njegovih najvećih prvaka 20. stoljeća. Lucidno i nepokolebljivo pokazuje da je to jedini sistem koji je kompatibilan s individualnom slobom i ličnom autonomijom, kao i s modernim industrijskim društvom. Ova knjiga predstavlja neizostavno štivo ako želimo razumjeti što liberalizam znači i gdje se nalazi u borbi ideologija koje će nastaviti oblikovati i budućnost ovog svijeta.

Vrijeme je da napokon bude preveden i na južnoslavenske jezike.

 

Uključite se!

Vaše donacije, prema svojim mogućnostima, možete uplatiti ovdje. Malo veće donatore očekuju i pokloni (knjiga, majica itd.).

O autoru
Danijal Hadžović Publicist, novinar, politolog i osnivač Liberalnog foruma. Zagovara i promoviše izgradnju Bosne i Hercegovine na vrijednostima "života, slobode i težnje za srećom".

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *