Lekcija za BiH: Posljedice povećanja minimalne plate u Kanadi bile su KATASTROFALNE!

Резултат слика за minimum wage

 

Piše: Matthew Lau

Kanadska pokrajina Ontario je 2018. godine podigla minimalnu platu s 11,60 dolara na 14 dolara. Taj korak predvidljivo su podržale sindikalne vođe i većina javnosti kao saosjećajnu politiku koja bi pomogla radnicima. Jednako je predvidljiva šteta koju  je ovaj potez  učinio nekvalificiranim radnicima, od kojih je većina već jasno vidljiva, samo pola godine nakon provođenja ovog nesretnog eksperimenta. S obzirom  da šteti uzrokovanoj minimalnim platama treba vremena da se razvije, još veće štete su zasigurno na pomolu.

 

Ometeni radnici izgubiti svoje poslove

Kada je vlada Ontaria podigla minimalnu platu, također je ukinula izuzeće za organizacije koje pružaju poslove intelektualno ili fizički ometenim osobama. Kao rezultat toga,  The Globe and Mail izvještava, većina tih organizacija “odlučila je prestati angažirati ljude s kognitivnim teškoćama”. Ne samo da je zapošljavanje prestalo, nego su i društveni centri i neprofitne organizacije također bili prisiljeni otpustiti svoje postojeće radnike s poteškoćama.

Roditelji tih radnika s poteškoćama organizirali su protest tražeći izuzeća od vladinog nepoštenog zakona o minimalnoj plati, budući da niti jedan poslodavac ne može priuštiti da njihovu djecu s teškoćama u razvoju plaća 14 dolara po satu. Kako izuzeće još nije odobreno, jasan rezultat nove  politike minimalnih plata bio je otpuštanje najranjivijih radnika u pokrajini, uništavajući pritom poslove koji su im omogućili prihode i samopoštovanje.

 

Namjerno uništavanje poslova i radnih mjesta

Mnoge negativne posljedice minimalne plate su bile namjerne. U decembru, sedmicama prije no što je minimalna plata porasla na 14 dolara, jedan član Ontarijske skupštine izjavio je kako je minimalna povišena plata bila namijenjena prisiljavanju nekih poslodavaca na zatvaranje trgovina. Prema CTV vijestima, jedan zakonodavac iz Liberalne stranke “napao je kritičare minimalne plate tvrdnjom kako vlasnici firmi ne bi smjeli djelovati ako to ne mogu priuštiti”.

Koje firme nisu mogle priuštiti minimalnu platu od 14 $? Odgovor je mnoga od onih preduzeća koja zapošljavaju nekvalificirane radnike čija je produktivnost preniska kako bi opravdala platu od 14 dolara. U posljednjih nekoliko mjeseci, sve od restorana preko obdaništa do staračkih domova navelo je rast minimalne plate kao glavni ili značajan faktor koji je doprinio njihovom zatvaranjau. Samoposluge i male prodavnice također su bile teško pogođene, a njihova zatvaranja u prvom tromjesečju 2018. godine povećavala su se za 50%.

Rani podaci već ukazuju na značajne gubitke radnih mjesta . Nekadašnji glavni ekonomski analitičar kanadske državne statističke agencije Philip Cross nedavno je napomenuo u komentaru za Macdonald-Laurier institut da je od januara do maja 2018 “Kanada prolila 50.000 radnih mjesta. Gubitak poslova bio je usredotočen na Ontario i British Columbiju. Zaposlenost u Ontariju smanjila se za 0,3 posto u prvom tromjesečju, nakon što je minimalni porast plata od skoro 25 posto stupio na snagu 1. januaru, a u aprilu i maju praktički nije bilo oporavka. ”

 

Visoke cijene za  potrošače znače znatno manje radnih mjesta

Zatvaranje dječjih vrtića bio je predvidljiv rezultat povećanja minimalne plate, budući da su veći troškovi rada nužno uslovili i veće cijene. Prema Statistici Kanade, potrošačke cijene za čuvanje djece i kućanstvo povećale su se za 10,6% za osam mjeseci do kraja aprila 2018. Visoka cijena za skrb o djeci ne samo da život čini skupljim za mnoge porodice s djecom, već podrazumijeva i nižu kvantitativnu potražnju za čuvanjem djece, kao i za radnicima za čuvanje djece.

Za restorane i druge firme, priča je bila ista. Istraživanje u 36 restorana samo 2 mjeseca nakon povećanja minimalne plate pokazalo je da je 32 od njih podiglo cijene, a 15 je smanjilo broj radnika. Još jedna anketa među vlasnicima malih biznisa pokazala je da gotovo polovina zapošljava manje mladih radnika (ispod 25 godina) u odnosu na period prije nego što je uvedena minimalna plata.

 

Ekonomska nepismenost

Unatoč jasnim negativnim posljedicama, ljevičarski aktivisti i dalje žele još jedno povećanje minimalnih plata. International Socialist, primjerice, izvijestio je na svojoj internetskoj stranici da su kompanije u januaru odmah reagirale na rast minimalnih plata “smanjenjem zapošljavanja, smanjenjem radnog vremena zaposlenika, smanjenjem naknada i naplaćivanjem viših cijena”. Ovu  činjenicu su, ironično, spomenuli u članku koji promiče nastavak podizanja minimalne plate na 15 dolara iduće godine.

U međuvremenu, radnički sindikati, koji su se snažno borili za povećanje minimalnih plata i insistirali na tome da će to biti blagodat za radnike, odmah su zaprimili pritužbe radnika nakon što se dogodilo povećanje plata. Radna vijeća Ottawe i Distrikta preplavile su priče o radnicima kojima je skraćen broj radnih sati i privilegija, kada su uspostavili telefonsku liniju kako bi radnici mogli prijaviti incidente korporativnog zlostavljanja nakon povećanja minimalne plate.

Korporativno zlostavljanje! Zato što firme pokušavaju ne izgubiti previše novca nakon masivnog povećanja troškova? Socijalisti, sindikalni aktivisti i političari su bili ti koji su odrezali horizontalne letvice na dnu ekonomskih merdavina. Sada krive gravitaciju zbog štete nanesene nekvalificiranim radnicima koji su zbog toga pali s merdavina.

 

 

Izvor: FEE
Preveo: Danijal Hadžović

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *