Trebamo učiti djevojčice da budu individualistkinje, ne feministkinje

Piše: Mariia Chaplia

Mnogo sam puta u životu sam nazvana feministkinjom, iako se nikad nisam smatrala jednom od njih. Mislila sam da ako je feminizam povezan s jednakim mogućnostima, onda šta je smisao u izmišljanju nove riječi – za to već imamo riječ individualizam. Međutim, pojam “feminizam” davno je nadmašio svoje početno značenje. Uspjesi i neuspjesi pokreta također su se znatno proširili u naš svakodnevni život.

Prvi problem s feminizmom, bez obzira na značenje koje ste u njega stavili, jest da čak i sam pojam izdvaja određenu skupinu ljudi, žena, pozivajući se na „femine“. Često se tvrdi da se taj izraz koristi za ocrtavanje ciljne grupne pokreta. Međutim, kada se jedna grupa istakne, ona pridonosi segmentaciji društva. Ništa nije problematično sve dok neka grupa ne počne pozivati ​​na povlastice i nepotrebne ustupke za sebe. Ovaj poseban tretman opravdava se tvrdnjom da je određena sekta društva odgovorna za njihove probleme.

 Feministički pokret je posebno učinkovit u promicanju svih vrsta mjera usmjerenih na to da se ženama omogući slobodno ostvarivanje njihovih ciljeva  kao i muškarcima kroz mjere kao što su kvote za spolove. Ključno je razlikovati jednakost mogućnosti – što je jedan od stupova individualizma – i jednakost ishoda koji podriva individualizam.

 Koncept prava na socijalnu zaštitu, kao što je pravo na obrazovanje, sadržano u mnogim ustavima, ostvaruje se kroz preraspodjelu. Jedna sam od onih koje bi voljele vidjeti da se vlade diljem svijeta udaljavaju od prakse preraspodjele. Međutim, treba biti realan, ta su socijalna prava ukorijenjena u društvu i trajat će. Uprkos tome, neprihvatljivo je da se vlade miješaju u pravo žena da se obrazuju pod jednakim uslovima s muškarcima.

 U tim okolnostima, osiguravanje jednakog pristupa obrazovanju može se promatrati kao pokušaj postizanja jednakih mogućnosti. S druge strane, pritisak na poslodavce da osiguraju jednaku zastupljenost, zajedno s raznim drugim kvotama, teži jednakosti rezultata.

 Samo zato što su žene historijski nedovoljno zastupljene u nekim  područjima, kao što su politika i poslovanje,  ne znači da bismo to trebali pokušati nadoknaditi zapošljavanjem više žena u ta zanimanja. Ovaj način djelovanja je duboko pogrešan. Nemoguće je ispraviti nepravde iz prošlosti zbog nedostatka znanja. Što je još važnije, to potkopava napredak pojma uspjeha utemeljenog na zaslugama.

 Drugi – i vjerojatno mnogo važniji – problem uzrokovan feminizmom jest to što uči žene da se natječu kao muškarci. Paradoksalno, feminizam je isticanjem „ženskoga“ smanjio ulogu ženskog roda. To je također izazvalo mnogo ljutnje i defanzivnosti prema muškarcima zbog toga što su se smatrali neprijateljima.

 Poznata izreka o Sun Tzuu ide: “Znaj svog neprijatelja bolje od sebe”, čini mi se da je u srži radikalnog feminizma koji je demonizirao muškarce. Bilo koji tip feminizma pretpostavlja konkurenciju. Međutim, njena bit koju prihvataju feministkinje različita je od one koju prihvataju individualisti.

Žene se pokušavaju natjecati s muškarcima pod muškim uslovima. Oni koji su propali uglavnom su najglasniji u traženju privilegija – slično nekonkurentnim industrijama koje traže subvencije.

 Upotreba taktike vašeg natjecatelja može vam pomoći zadržati svoje mjesto, ali vam to neće pomoći da osvojite utrku. Upravo iz tog razloga feminizam još nije pobijedio i nikada neće, ako nastavi djelovati u sadašnjem obliku. Pobjeda feminizma moguća je jedino ako se razvije u individualizam.

 Margaret Thatcher je to izrazila na najbolji način: „Ženska misija nije jačanje muškog duha, već izražavanje ženstvenosti; Njena misija nije očuvanje svijeta stvorenog od muškarca, nego stvaranje ljudskog svijeta infuzijom ženskog elementa u sve njegove aktivnosti. “

 Individualizam je filozofija koja jednako tretira sve pojedince, bez obzira na njihov spol, rasu, odgoj, itd. To je sistem vjerovanja temeljen na zaslugama i stoga se uglavnom bavi vrijednošću koju svaki pojedinac može donijeti svijetu. Individualizam nas potiče da iskoristimo ono što imamo i da iskoristimo naše nove strane.

Poučavanje djevojaka da se natječu kao muškarci je pogrešna i otrovna strategija. Vrijeme je da počnemo učiti djevojke da se natječu kao pojedinci i da koriste ženstvenost kao svoju prednost u fer i vrijednosno orijentiranom natjecanju koje se temelji na jednakim mogućnostima.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *