Zašto je Adam Smith i danas važan

Za Margaret Thatcher se kaže da je u svojoj torbici stalno nosila primjerak “Bogatstva naroda”, najpoznatijeg djela Adama Smitha. Najpoznatiji britanski ekonomist pojavio se na poleđini 20 funti. Ipak, dok je s njim povezano nekoliko ideja o dionicama – “nevidljiva ruka”, podjela rada, lični interes – ono što je zapravo napisao često se pogrešno tumači.

Jesse Norman, britanski član parlamenta koji je trenirao kao filozof i jedan je od najboljih mozgova Konzervativne stranke, želi to ispraviti. Autor slavne biografije Edmunda Burkea, gospodin Norman ne samo da objašnjava Smithove spise, koji su se kretali od astronomije do kolonijalizma, već također pokazuju da su i danas relevantni.

Smith je živio u vrijeme velikih promjena, kada je došlo do industrijske revolucije i sve više ljudi je dovodilo u pitanje religiju. Škotska je na mnogo načina bila progresivnije mjesto od Engleske i, kao profesor moralne filozofije na Univerzitetu Glasgow, Smith je bio u samom središtu toga.

U “Bogatstvu naroda” i njegovom manje poznatom djelu “Teorija moralnih osjećaja”, Smith je izložio prednosti tih promjena. Njegov entuzijazam za slobodnim razmišljanjem postavio ga je na put ateizma, iako nije putovao toliko daleko kao što je to učinio njegov prijatelj David Hume. Vjerovao je da je slobodna trgovina sila za dobro. Primijenio je ekonomske koncepte na nova pitanja, kao što su ropstvo, tvrdeći da je robovski rad skuplji od plaćenog rada, jer robovi nemaju poticaj da proizvode više od minimuma.

Iako gospodin Norman nastavlja bržim tempom, on pokriva istu osnovu kao što je to učinio Nicholas Phillipson u svojoj nedavnoj intelektualnoj biografiji Smitha. I kao i gospodin Phillipson, gospodin Norman začinjava svoju visokointelektualnu  raspravu o Smithu s detaljima o ekonomisti dan za danom njegovog života. Smith je proveo šest bijednih godina kao student na Univerzitetu Oxford, gdje je smatrao da je podučavanje daleko lošije od onoga što je mogao dobiti u Škotskoj.

Neki će čitatelji smatrati da je razbijanje mitova vezanih uz Smitha od strane Normana najvažnija tema knjige. Suprotno onome što se često pretpostavlja, Škot nije zagovarao nemilosrdne lične interese. Prva rečenica “Teorije moralnih osjećaja” glasi: “Koliko god sebičan čovjek može biti, očito postoje neka načela u njegovoj prirodi, koja ga navode da se zanima za bogatstvo drugih, i čine mu potrebnu sreću, iako iz toga ne proizlazi ništa osim zadovoljstva da ga vidi. “

Smithova ideja “nevidljive ruke” također je pogrešno shvaćena. Za pojam se često smatra da znači da će tržište uvijek proizvesti najbolji ishod. Stvarnost je složenija. Istina, Smith je vjerovao u tržišta – i to radikalno. No vidio je mnoge slučajeve u kojima je potrebno ograničiti tržište. Smith je čak bio suosjećajan s ograničenjima kamatnih stopa na kredite, što je politika koju malo modernih ekonomista podržava.

Gospodin Norman ističe sve to ispravno, ali on nije prvi. Robert Heilbronerov “The Worldly Philosophers”, objavljenom 1953., ponudio je prilično nijansirano razumijevanje onoga za što je Smith zastupao. Nedavno su Emma Rothschild, jedna od najboljih svjetskih historičarki ekonomske misli i Amartya Sen, pisali o “upotrebi i zloupotrebi” Smitha. Ipak, u knjizi se navodi malo njihovih doprinosa – čak ni fascinantan rad koji je gđa Rothschild napisala 1994. godine, a koji istražuje Smithovu upotrebu izraza “nevidljiva ruka”.

Knjiga također obavlja i nezadovoljavajući posao sa Smithovim kritičarima. Autori od Murrayja Rothbarda preko Josepha Schumpetera do Salima Rashida tvrdili su da su Smithove ideje slabo promišljene, čak i plagirane. Gospodin Norman prihvata da je Smithova rasprava o tome što čini vrijednost zbunjujuća, ali ima premalo vremena za analiziranje. On odbacuje Rothbardovu kritiku u fusnoti kao “očigledno nepoštenu i netačnu” bez objašnjenja zašto; Schumpeterovi prigovori su odbijeni; Rad g. Rashida se uopće ne spominje. Zbog toga velike tvrdnje knjige o Smithu, uključujući i to da je “Bogatstvo naroda” “najveće djelo društvene nauke ikada napisano“, nisu uvjerljive.

Autor je na sigurnom terenu kada danas objašnjava važnost Smithovih ideja. Ekonomisti, posebno u Americi, sve više brinu da je kapitalizam postao previše siguran – ili “namješten”, kako kaže predsjednik Donald Trump. Smith je to isticao prvi. Zabrinuo se da će kapitalisti uvijek pokušati iskoristiti obične ljude, bilo da oblikuju regulativu u svoju korist ili fiksiraju cijene. “Stopa profita … uvijek je najviša u zemljama koje se najbrže ruše“, ustvrdio je. Američka stopa korporativne dobiti trenutno je na historijskim vrhuncima. Da su regulatori čitali više Smitha, američka ekonomija mogla bi biti u boljoj formi.


Izvor: The Economist

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *