Privatna incijativa a ne država spašava Notre Dame

PIŠE: CHLOE ANAGNOS

Pariška Notre Dame, simbol katoličke vjere izgrađene u čast Djevice Marije, nije samo dokaz onoga što ljudski trud može postići, nego je i jedan od najljepših primjera francuske gotičke arhitekture.

Izgrađena u 12. i 13. stoljeću sa kamenom temeljcem položenim u prisustvu kralja Luja VII. i pape Aleksandra III., katedrala je podignuta na temeljima ranije crkve. Zbog dizajna i umjetničkih djela koja oduzimaju dah, spomenik svake godine  štuju i posjećuju milioni.

Tako su ljudi sa stresom i tugom u cijelom svijetu gledali kako se toranj i krov Notre Dame srušio zbog plamena. I dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao da će zemlja obnoviti srce Pariza, privatne organizacije i bogati biznismeni odmah su istupili, obećavajući da će donirati milione za taj cilj.

U vrijeme kada se mnogi Parižani pitaju da li je francuska vlada mogla da učini više da zaustavi ovu tragediju, posebno putem efikasnije spremnosti na vanredne situacije, obični muškarci i žene preuzimaju zadatak da obnove ono što je važno – ne zato što će direktno imati koristi od ovog, već zato što Notre Dame znači nešto veće i važnije od bilo čega što su mogli pojmiti.

Kao što vidimo nakon ove tragedije, upravo građani poput njih zaista vode računa o ovim stvarima, dok vlade poput Macronove često ostavljaju spomenike u javnom vlasništvu na rubu propadanja. Tek kad se dogode veliki incidenti poput ovog, mi uistinu cijenimo privatno vlasništvo.

Privatni odgovor neredu u vlasništvu države

Francuska država posjeduje Notre Dame još od 1905. godine. No, budući da je to katolička katedrala, mnogi vjeruju da je ona u vlasništvu Katoličke crkve. Ipak, crkva je namjenski korisnik. Ali to samo znači da joj država daje pravo da je koristi u vjerske svrhe. Održavanje i popravci su u nadležnosti francuskog Ministarstva kulture.

Međutim, tokom godina katedrala je postala preveliki teret za francuske poreske obveznike, što je navelo parišku biskupiju na istupanje. Od tada, organizacija poznata kao Prijatelji Notre Dame de Paris, privatno prikuplja sredstva za brigu i održavanje katedrale.

S naporima da se ponovo izgradi nakon masovnog požara u ponedjeljak, sudbina katedrale je, opet, u privatnim rukama – čak i ako je francuski predsjednik u središtu pozornosti govoreći da će država preuzeti odgovornost.

Do sada je obitelj milijardera Pinault obećala 100 miliona eura (113 miliona dolara) za obnovu Notre Dame. Drugi koji su se također uključili su L’Oréal, Fondacija Bettencourt-Schueller i francuska energetska kompanija Total. Obitelj Arnault, vlasnici luksuznog robnog konglomerata LVMH Moët Hennessy, također su se obvezali pomoći, obećavajući da će donirati 200 miliona eura.

No, uprkos blagonaklonosti koju Notre Dame sada prima, mnogi se pitaju bi li se taj požar spriječio da je katedrala bila u vlasništvu crkve. Štaviše, bilo je dovoljno zabrinutosti zbog vladinih nastojanja da se stane na kraj vatri kako bi se mnoge ljude dovelo u pitanje učinkovitosti francuske vlade.

Štaviše, bilo je dovoljno zabrinutosti zbog vladom podržanih nastojanja da se stane na kraj vatri, što je mnoge ljude navelo na pitanje učinkovitosti francuske vlade. Kako je izvijestio CNN, mnogi od stotina vatrogasaca koji su bili raspoređivani na mjestu požara značajno su kasnili zbog prometne gužve. I prije nego što su pozvani, u 18.20 sati oglasio se početni požarni alarm, ali požar je otkriven tek nakon što se drugi alarm oglasio 23 minute kasnije. Kada su vatrogasci stigli na mjesto događaja, trebalo im je dosta vremena da dođu do vrha zgrade, gdje su tornjevi bili zahvaćeni plamenom. Kako je vatra brzo popila krov, mnogi su se pitali da li je šteta mogla biti spriječena.

Izvještaji koji su dolazili iz Pariza tvrdili su da su vatrogasci spasili mnoge relikvije i umjetnička djela zarobljena unutar crkve zajedno s kapelanom pariških vatrogasaca, oca Jean-Marca Fourniera. No, možda bi katedrala imala više koristi od boljeg održavanja i veće sigurnosti, ukoliko bi bila u vlasništvu privatnog entiteta.

Možda će sada, kada se ponovno izgradi Notre Dame, Francuzi (i cijeli svijet) ponovno pjevati hvalospjeve privatnom vlasništvu i inicijativi.

Izvor: American Institute for Economic Research

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *