Liberalni forum organizovao konferenciju “Budućnost javnih i državnih preduzeća u BiH”

Liberalni forum 7. 11. u Hotelu Bosnia u Sarajevu organizirao je konferencija “Budućnost javnih i državnih preduzeća u BiH” u hotelu Bosna. 

Konferencija je bila podijeljena na dva panela. U prvom panelu pod nazivom “Stanje u državnim i javnim preduzećima u BiH” Bobana Čegar kao predstavnik MMF-a te profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Aziz Šunje dali su analizu stanja u državnim preduzećima.

Prema izvještaju iz Međunarodnog monetarnog fonda BiH 548 javnih preduzeća sa područja cijele BiH duguju više od 8 milijardi KM, što iznosi oko 26 posto bruto domaćeg proizvoda BiH.

Porezna dugovanja za doprinose veća su u Federaciji BiH za razliku od Republike Srpske, dok su plate na državnom nivou za 47 posto veće nego u privatnom sektoru.

Ono što su iz MMF-a ocijenili kao zabrinjavajuće je podatak da u BiH ne postoji jedinstvena lista javnih preduzeća.

U državnim preduzećima zaposleno je 80 hiljada osoba, od toga u Federaciji 52.505 sa dugom od 5,2 milijarde KM, dok je u RS zaposleno 27.500 radnika sa dugom od 2,9 milijardi KM.

Na drugom panelu ekonomist Damir Hadžić, prof. dr. Ante Domazet te Aida Soko, savjetnica premijera Vlade Federacije BiH govorili su o potencijalnim rješenjima za unapređenje poslovanja javnih preduzeća, a privatizacija, restruktuiranje, depolitizacije državnih preduzeća i uvođenje korporativnog upravljanja rješenja su koja svi panelisti preferiraju.

Osim panelista, konferenciji je prisustvovaločetrdesetak zvanica – predstavnika političkih stranaka, finansijskihinstitucija, državnih kompanija, medija te nevladinih organizacija koji sutokom rasprave nakon izlaganja panelista također imali priliku postavitipitanja i dati vlastito mišljenje o navedenoj temi.

Ovu konferenciju Liberalni forum organizovao je u sklopu projekta ACTION SEE koji je podržala Evropska unija.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *