Mehmedović: Dajte mi vlast, zaposlit ću, ne 100.000 već 500.000 ljudi

Piše: Resul Mehmedović (Facebook)

 

Maloprije čitam Miltona Friedmana koji kaže, parafraziram: Nije poenta niti problem zaposliti čovjeka, poenta je zaposliti ga da bude produktivan.

Kad je jedne prilike bio u Kini, Kinezi ga odveli na neko radilište i kažu: Vidite, mi smo ljudima dali lopate da kopaju umjesto bagera, na taj način smo umjesto jednog bageriste zaposlili desetine ljudi. A on im odgovori: Trebali ste im dati kašike, zaposlili biste ih još više.

Tako je i u BiH, 220.000 uhljeba živi na grbači naroda. Izmišljaju se poslovi, po tri osobe sjede u kancelariji, a posao koji obavljaju može obaviti jedna osoba prosječnih sposobnosti.

Međutim, jedna osoba ne može triput glasati.

Dakle, ako želite da zaposlite još više ljudi, umjesto jedne babe u kancelariji, ubacite još jednu i gle čuda, još jedna osoba zaposlena. Vau, kakav ekonomski potez. . .

Jedini problem je što su takva zapošljavanja, a koja su masovna u BiH, neproduktivna, besmislena i glupa. . . Pardon, nisu besmislena, svako takvo zaposlenje vladajućim strankama donosi glasove zaposlene/og i njihove porodice. Dakle, računica je jasna. Samo što račune vladajućih stranaka i uhljeba plaćaju obični građani. Uhljebljenje je u svijesti balkanskih neandertalaca vrhunac života – udarati pečate na šalteru i redovno dobijati platu koja je, logično, znatno veća od plate u privatnom sektoru i radnika koji se razguli da prehrani sebe, ali i tu “šalterušu”, koja misli da je bogomdana za taj nevjerovatno talentirani posao pečatiranja dokumenata.

Zahvaljujući takvoj politici, mi smo trenutno u brzom vozu na putu za ekonomski i društveni slom. Nemojte samo kasnije da cmizdrite kako nas Zapad mrzi, velikosrpski i velikohrvatski projekat rastura BiH. . . Zapitajte se samo da li je bošnjačka politika u proteklih 25 godina doprinijela jačanju ili slabljenju BiH? Da li bošnjačka vlast pomaže jačanje biznisa ili guši biznis? Da li umjesto da olakša život običnom čovjeku, jedva čeka da mu pošalje inspekciju kako bi napunili budžet i tako pokrili troškove svog javašluka? Za mene, trenutna bošnjačka politika jednako je zlo koliko i velikosrpska i velikohrvatska! Vodi ovu zemlju u sigurnu propast. Ne postoje tu nikakvi uzvišeni principi – to je šuplja – već samo novac, moć, uhljebljenje! Tačka!

Desetine hiljada bošnjačkih uhljeba, hiljade nečasnih službenika i političara, dobro uštimani kriminal pljačke narodskog novca i masa drugih stvari, bošnjačkih su ruku djelo. Za to nam nije kriva velikosrpska ili velikohrvatska politika. To nam rade naši – Bošnjaci!

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *