BiH 59. zemlja u svijetu po stepenu ličnih sloboda

Lična sloboda u svijetu bilježi značajan pad od 2008. godine, prema Indeksu ljudske slobode 2020., koji je danas objavio Cato institut iz SAD u saradnji sa Fraser institutom u Kanadi. Indeks koristi 76 pokazatelja ličnih, građanskih i ekonomskih sloboda za rangiranje 162 zemlje od 2008. do 2018., posljednje godine za koju su dostupni međunarodno usporedivi podaci.

Ukupna sloboda također je opala, iako u manjem stepenu, u istom vremenskom razdoblju. Od 12 glavnih kategorija koje se mjere u izvještaju, u svim osim pet zabilježilo je određeno pogoršanje, a najviše se smanjuje sloboda vjere, identiteta i slobode odnosa te vladavina zakona.

Novi Zeland i Švicarska rangirani su na prva dva mjesta, a Hong Kong je treći.

Gornje i donje zemlje na Indeksu ljudske slobode

Sjedinjene Države zauzimaju 17. mjesto i započele su pad nivoa svoje slobode u 2018. godini nakon godina tokom kojih su vraćale izgubljeno tlo u odnosu na prethodni pad. Njihiv pad ekonomske slobode u 2018. godini premašuje pad lične slobode. Bosna i Hercegovina dijeli 59. mjesto sa Srbijom s kojom je najgore plasirana država u regiji.

Izvještaj nastavlja nalaziti snažnu, pozitivnu vezu između slobode i prosperiteta, ali također utvrđuje da je ovdje nejednaka raspodjela slobode u svijetu. Petnaest posto svjetske populacije živi u najslobodnijem kvartilu zemalja u indeksu, dok 34 posto živi u donjem kvartilu zemalja. Jaz u slobodi između najslobodnijih i najneslobodnijih zemalja također se povećava od 2008. godine.

 

Ovdje saznajte gdje se nalaze druge zemlje i regije i kako su se pokazali tokom vremena.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *