Kako Viktor Orban koristi Covid da bogati svoje prijatelje i klijente

Autor: József Péter Martin (CapX)

Prošle godine, kada je mađarska vladajuća stranka Fidesz dobila hitne ovlasti za borbu protiv Covid-19, Viktor Orbán brzo je odbacio zabrinutost opozicije zbog njihovog opsega. Takve apstrakcije bile su, prema premijerovim riječima, nebitne usred zdravstvene krize. Međutim, otada je postalo jasno da su, pod velom pandemije, mnogi postupci njegove vlade u posljednjih 11 mjeseci bili cinično politički – i u konačnici su donijeli prvenstveno ličnu korist premijeru i pristalicama njegove stranke.

Dok drugi val koronavirusa grize Evropu, a mađarska se infrastruktura izvija pod naponom rastućih infekcija, njeni bi građani trebali biti uznemireni i sve većom Orbánovom centralizacijom moći i rutinskom preraspodjelom sredstava njegove stranke prema oligarhima i lojalistima. Oni u inostranstvu koji su možda previdjeli Orbanovu zloupotrebu evropskih fondova za vladine projekte – ne manje od 2 milijarde eura potrošenih na željezničku prugu Val Valley – sada moraju prihvatiti da se u Mađarskoj EU suočava s upravom s malo obzira prema zajedničkom bloku vrijednosti ili bilo kakvim pravilima.

Kronizam i pogodvanje s Orbanom uvezanim biznismenima koje je dugo bilo obilježje mađarske politike pojačalo se u posljednjih godinu dana. Jedan od primjera, koji su otkrili istražni mediji u Mađarskoj, jesu subvencije dostupne turističkom sektoru u zemlji kao odgovor na pandemiju – i, posebno, „Kisfaludy Program“, koji pruža bespovratne državne potivaje za izgradnju i razvoj hotela, apartmana i drugih turističkih usluga. U proljeće 2020. Mađarska turistička agencija (MTÜ) podijelila je 83,5 milijardi mađarskih forinti kao podršku ovom sektoru. Nekoliko korisnika ovog programa ima poznate veze s vladajućom upravom Fidesza, uključujući Lőrinca Mészárosa, bivšeg načelnika rodnog sela Viktora Orbana i najbogatijeg pojedinca u Mađarskoj.
Desetine miliona eura bespovratnih sredstava pronašlo je put do luksuznih odmarališta i luka u blizini jezera Balaton, koje je postalo uporište političke elite u zemlji – dok je glavni grad Mađarske, Budimpešta, u velikoj mjeri lišen pomoći, a mnogi gledaju na ovu nejednakost u podrški kao politički motivirani napad na gradonačelnika grada, kritičara Orbana Gergelyja Karácsonyja.
Bilo je i poteza, pod velom koronavirusa, za vraćanje državnog vlasništva u strateškim firmama – proizvođaču nafte, MOL-u i dobavljaču lijekova, Richteru. Godine 2020. Mathias Corvinus Collegium (MCC) dobio je dva obveznička paketa koji su, prema službenim podacima, činili 10% ukupnog državnog udjela u svakoj od dotičnih firmi – u vrijednosti od približno 290 milijardi HUF.
Takvo iskorištavanje nacionalnih ulaganja, za političku korist, posebno je neopravdano s obzirom na opće nedovoljno finansiranje mađarskog obrazovnog sistema i u vrijeme kada se zemlja bori za nabavku respiratora, testova i vakcina potrebnih za suzbijanje pandemije. Sami respiratori također su bili ključni u optužbama za korupciju zbog visokih troškova u ugovorima o nabavci.
Zabrinjava i to što su uvedene izvanredne regulatorne mjere kako bi se olakšalo usmjeravanje javnog novca prema klijenteli. Deveta izmjena Ustava podrazumijevala je sužavanje definicije javnog novca koja bi mogla omogućiti izuzeće državnih preduzeća, fondacija i zadužbina koje je država osnovala od javnog nadzora.

Na mađarsku opoziciju također je bilo udara. Pandemija se koristi kao sredstvo za poboljšanje uslova za operacije Fidesza na lokalnom nivou. Vlada je opozvala neke nadležnosti općina i značajan dio njihovih prihoda preusmjerila kroz takozvane ‘posebne ekonomske zone’. Lokalna vlast pod kontrolom opozicije u gradu Göd, u kojem se nalazi velika Samsungova fabrika, sada gubi 10% svog godišnjeg budžeta zbog smještaja u jednu od tih novih zona (tj. Područje čiji se porezni prihod prenosi izravno na županijski proračun umjesto lokalne uprave).

Ovlasti za reguliranje budućih ulaganja u ovu regiju sada se određuju na županijskoj upravi koju, usput rečeno, kontrolira Fidesz. Još gore, izborna pravila promijenjena su tako da će do 2022. opozicija morati formirati jedinstvenu stranačku listu i boriti se na državnim izborima uz smanjeno državno finansiranje postojećih parlamentarnih stranaka za 50%. A nova pravila neće učiniti ništa kako bi se okončao ‘lažni stranački sistem’ što je rezultiralo pronevjerom nekih 7 milijardi HUF javnih sredstava od 2014. godine.
Zajedno, ovaj katalog kalemljenja i nepotizma daje sumornu sliku Mađarske. Zemlja koja izmiče zapadnoj demokratiji, prema autokratiji i državnom kapitalizmu. Tužna stvarnost za Mađare je da su u mjerama upravljanja krizom u zemlji prioritet imali uvezani biznisi i kratkoročne igre moći nad zdravstvenim pitanjima i dugoročnim razvojem zemlje.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *