Koje države najviše ulažu u našu zemlju: Turske nema ni među prvih 10 investitora u BiH

Prema direktnim stranim ulaganjima, Bosna i Hercegovina je u 2019. godini, s 390 miliona dolara investicija, bila najgore plasirana država u regionu.

Poređenja radi, u istoj godini Albanija je imala milijardu i 200 miliona dolara investicija, mala Crna Gora 418 miliona, Sjeverna Makedonija 550 miliona, a Srbija čak četiri milijarde i 268 miliona dolara!

Konkurentnije tržište

Ekonomski analitičar Igor Gavran u razgovoru za „Avaz“ ističe kako je Srbija odličan parametar za poređenje i da tu vidimo koliko ima drastično konkurentnije tržište.

– Naš je sistem nefunkcionalan, nekonkurentan. Ulagači znaju da će mnogo jednostavnije realizovati ulaganja u nekoj drugoj državi i to je ključni razlog što će malo njih imati strpljenja da se suočava sa svim problemima koje vide u bh. sistemu. U Srbiji otvaraju proizvodnju preduzeća iz Južne Koreje, iz Japana, iz cijelog svijeta. Mi to ne uspijevamo zbog unutrašnjeg ustrojstva i vlasti koja kreira takvo okruženje – pojasnio je Gavran.

Kada se pogledaju najveći investitori u BiH u posljednjih 25 godina, na prvom mjestu nalazi se Austrija. Nakon nje slijede Hrvatska, Srbija, Slovenija, Nizozemska… Gavran ističe da uzrok tome najviše leži u historijskim vezama između dvije zemlje.

-Austrijanci su na neki način spremniji i pripremljeniji za prepreke koje se ovdje nalaze i poznaju naš mentalitet bolje. Mi smo uspjeli donekle da privučemo neka ulaganja iz susjedstva, iz zemalja u blizini, kao što je Austrija, ali dalje od toga mi ne dobacujemo – istakao je Gavran.

 

Kriza kao šansa

Gavran ističe da bi pandemija mogla imati i posljedično neke pozitivne efekte za regiju zapadnog Balkana

–  Kada je riječ o pandemiju ona bi mogla na našu regiju imati posljedično i neke pozitivne efekte u smislu da će neke evropske zemlje tražiti bliže dobavljače zbog toga što su vidjeli kakav je problem kada je dobavljaš na velikoj udaljenosti, kad se poremete transportni koridori i to je nešto što će vjerujem Srbija iskoristiti. Ukoliko se nešto u BiH ne promijeni, u smislu našeg sistema i privlačnosti za ulaganje, bojim se da ćemo propustiti tu šansu i da bi moglo doći do dugoročnijeg pogoršanja. Još jedna indikator koji se na oko možda ne čini direktno vezan za atraktivnost za ulaganje je stanje s vakcinama. BiH postaje prepoznata kao najnesposobnija država u širem području, neću da kažem u svijetu, možda u Africi ima neka nesposobnija vlast, ali u Evropi nema. To je jednostavno još uvijek područje gdje bi se potencijalni ulagači bojali doći na pregovori, a kamoli realizovari ulaganja ako vide da ova država nije u stanju obezbijediti ni zdravlje populacije, navodi Gavran.

Prijateljska zemlja

Gavran: Turska na nas primjenjuje čisto ekonomske kriterije

 

Ipak, zanimljivo je da „historijska veza“ ne daje rezultate kada je u pitanju Turska, koje nema ni među 10 najvećih investitora u BiH.

– To je u početku bilo bilo čudno, i ja sam se nadao da je to prijateljska zemlja iz koje možemo očekivati najveća ulaganja. Međutim, mi vidimo da su ona daleko više ulaže u susjednu Srbiju, a prema nama primjenjuje čisto ekonomske kriterije. Navodno bliske veze između bh. vlasti i Turske se svode na neke druge, a ne na ekonomsku sferu. Još uvijek mi imamo neke beneficije, recimo ugovor o slobodnoj trgovini s Turskom je za nas veoma povoljan, ustupci koje nam je Turska davala u smislu izvoza mesa, koje smo mi dijelom nažalost zlouporebljavali također su znaci da postoji spremnost s te strane za ekonomsku saradnju, ali ona mora biti na ekonomskim temeljima, ali izgleda da domaće vlasti nisu zainteresovane da Turskoj ponude ono što ona očekuje, smatra Gavrić.

Porazni rezultati SDA

Iako Stranka demokratske akcije posljednjih godina vodi podaničku politiku prema turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) i njegovoj AK partiji, nastojeći Bošnjake potpuno podrediti Turskoj, pa je Bakir Izetbegović u tom pogledu čak i izjavljivao da je Erdoan njegov lider te da je poslan od Boga, podaci pokazuju da od te „ljubavi“ Bosna i Hercegovina i Bošnjaci još nisu imali prevelike koristi. Turske investicije, naime, idu u Srbiju, a ne u BiH.

  • Najveći investitori u BiH: Šta pokazuje mapa
O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *