Zašto je ekonomija Hong Konga rasla 7 puta brže od kubanske od 1950-ih

Još 2014. usporedio sam nevjerojatan rast Hong Konga sa jadnom stagnacijom Kube i jasno istaknuo da su slobodno tržište i ograničena vlada pravi recept za prosperitet.

Pogotovo ako vam je stalo do poboljšanja života manje sretnih.

Komunisti tvrde da njihova ideologija predstavlja obračun s privilegijama elite, no dokazi s Kube pokazuju bijednu materijalnu oskudicu za većinu ljudi.

Suprotno tome, u Hong Kongu su prihodi porasli za sve segmente stanovništva.

Danas ćemo ažurirati našu usporedbu Kube i Hong Konga. Law & Liberty objavili su fascinantnu recenziju knjige Neila Monneryja, Priča o dvije ekonomije, čiji je autor Alberto Mingardi s italijanskog Instituta Bruno Leoni.

Kao što Alberto objašnjava, knjiga govori o tome kako su razvoje događaja u Hong Kongu i na Kubi oblikovale dvije osobe.

  • Koliko su važni ključni pojedinci u oblikovanju uspjeha ili neuspjeha ekonomija? … Priča o dvije ekonomije Neila Monneryja u nekom je smislu polemika protiv historijskog determinizma, barem što se tiče promocije ekonomskih reformi. Naglašava važnost dvojice važnih pojedinaca, jednog velikana za mnoge, a drugog opskurnog službenika i politički nepoznatog većini u oblikovanju sudbine svojih zemalja. … Ernesta “Che” Guevare i Johna Cowperthwaitea. … Monnery insistira na tome da su obojica bili “duboki i originalni mislioci”. … Ključna razlika između njih dvojice bila je možda u tome što je Cowperthwaite imao solidno ekonomsko obrazovanje … Niti način na koji je Hong Kong napredovao, kao ni Kuba, nisu bili neizbježni…

 

Monnery ističe da se uspjeh Hong Konga nije dogodio zato što su Cowperthwaite i njegov kolega pokušavali “zasaditi ideološku zastavu”, već zato što su bili “profesionalni pragmatičari”. … Tada se uspjeh relativno slobodarskih aranžmana u Hong Kongu ovjekovječio. … Cowperthwaite je testirao ono što je znao o klasičnoj ekonomiji kad je “prvi put stigao u Hong Kong, 1945.” i “pod svoju ingerenciju dobio kontrolu nad cijenama. … Ubrzo je shvatio probleme u pokušaju postavljanja cijena dovoljno niskih da zadovolje potrebe potrošača, ali visokih dovoljno za poticanje ponude  u dinamičnom okruženju. ” Protivio se subvencijama koje je smatrao “bezobraznim pokušajem hranjenja kroz vladine subvencije”. … Cowperthwaite je heroj Monneryja, koji naglašava njegovu sposobnost, a još više, njegov integritet.

Che Guevaria je s druge strane bio predani ekonomski planer.

– Guevara je obnašao dužnost u raznim kapacitetima povezanim s ekonomskim pitanjima i shvatao ih ozbiljno. Godine 1959. putovao je na tromjesečna putovanja u zemlje poput Indije, Japana i Burme da bi naučio “kako upravljaju svojim ekonomijama“. Zapanjili su ga primjeri zemalja koje su uspjele razviti tešku industriju i mislio je da to može učiniti i Kuba. … Guevara, koji je jednom prešao u marksizam, progutao je cijelu stvar. Budući da je tvrdio da je “nužni uslov ekonomskog plana da država kontrolira glavninu proizvodnih sredstava, a još bolje, ako je moguće, sva proizvodna sredstva”, ponašao se u skladu s tim.

Hong Kong i Kuba bili su otprilike jednako razvijeni na početku procesa. Danas ne toliko.

Čitatelju Priče o dvije ekonomije prilično je očito koje bi pouke trebalo izvući: „u kasnim 1950-ima obje su ekonomije imale BDP po stanovniku od oko 4.500 američkih dolara u današnjem novcu. Do 2018. Kuba je malo više nego udvostručila svoj BDP po stanovniku na oko 9000 američkih dolara po osobi. Ali Hong Kong je dosegao 64.000 američkih dolara po stanovniku ”- sedam puta više od kubanskog, pa čak i više od britanskiog.

p.s. Hong Kong se i dalje svrstava u najslobodniju svjetsku ekonomiju, iako se sve više brine hoće li Kina dugoro

O autoru
Danijal Hadžović Publicist, novinar, politolog i osnivač Liberalnog foruma. Zagovara i promoviše izgradnju Bosne i Hercegovine na vrijednostima "života, slobode i težnje za srećom".

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *