Liberalizam pobjeđuje: “Parada ponosa” postala normalnost u Sarajevu

Treća bosanskohercegovačka (BH) povorka ponosa bit će održana 14. augusta u 12 sati u Sarajevu pod sloganom „Otpor sa margine“.

Na svu sreću, ovogodišnja najava Povorke protiče uz daleko manje pompe i negodovanja nego što je to bio slučaj kada je prije dvije godine organizirana prva povorka. Podsjetimo, tada je vladalo žestoko prepucavanje između dvije konzervativne stranke, SDA i NiP-a, ko je krivac koji je “dopustio” da se u glavnom gradu BiH održi parada.

Tada, dok je na vlasti u Kantonu Sarajevo bila Vlada “šestorke”, SDA je i javno zahtijevala otkazivanje parade, a i sam predsjednik NiP-a se od svega nastojao “oprati” pozivajući na isto, čime je došao u sukob sa svojim koalicionim partnerima.

Ove godine ni SDA ni NiP niti njihova rukovodstva, nisu istupali javno protiv parade. Sve je ostalo na rijetkim negodovanjima njihovih pojedinih članova na društvenim mrežama. S druge strane, povorka dobija otvorenu podršku stranih ambasada, ali i institucija u Kantonu Sarajevo, barem onih kojim upravljaju SDP i Naša stranka.Jedino još Sanin Musa najavljuje kontrašetnju kao vid otpora povorci. I, da se razumijemo, bez obzira koliko takav potez bio nazadan i simbolički problematičan, to je njegovo ljudsko pravo kao građanina ove zemlje.

Kao što  je u slobodnom i demokratskom društvu ljudsko pravo građana organizirati i “Paradu ponosa”, tj. okupljati se i šetati u ime čega god hoće, sve dok ne čine ili ne pozivaju na nasilje.

Nema im to šta neko dozvoljavati ili ne, nevezano za to ko bio na vlasti. Niko više u tom smislu ne može i ne smijet zavisiti od milosti ili volje SDA, NiP-a ili bilo koje stranke, bez obzira da li se oni svjetonazorski slagali s tim ili ne.I čini se da je to lekcija koju i u SDA i NiP-u polako počinju prihvatati.

Parada u Sarajevu postaje normalnost.

Liberalizam pobjeđuje jer je moralno ispravan i društveno optimalan. Na kraju to prihvate svi, samo je pitanje kojim tempom to sve ide.

O autoru
Danijal Hadžović Publicist, novinar, politolog i osnivač Liberalnog foruma. Zagovara i promoviše izgradnju Bosne i Hercegovine na vrijednostima "života, slobode i težnje za srećom".

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *