Daniel Banar iz Slovačke pobjednik međunarodne Ekonomske olimpijade!

Bosna i Hercegovina ove godine je po prvi put učestvovala na međunarodnoj “Ekonomskoj Olimpijadi”. Našu zemlju predstavljali su  Ilma Hodžić, učenica trećeg razreda Srednjoškolskog centra „Vogošća“, Adin Gogić iz Mješovite srednje škola Kalesija, Nejla Bektić iz Prve bošnjačke gimnazije, Neila Vila, iz Ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole Mostar te Lamija Ademović iz Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Nažalost, niti jedan takmičar iz Bosne i Hercegovine nije se uspio plasirati među 10 finalista Ekonomske olimpijade.

Nakon dva kruga takmičenja, pobjednik ovogodišnje međunarodne “Ekonomske olimpijade” je Daniel Banar iz Slovačke. Drugo mjesto osvojila je Julia Tyukosova, također iz Slovačke, a treći je bio Otakar Korinek iz Češke Republike.

Ekonomska olimpijada (EO) projekat je koji je orginalno pokrenut u Češkoj Republici od strane Instituta za ekonomski razvoj (Institut ekonomického vzdělávání – INEV), te se vremenom proširio i na druge evropske države. Jedno je od najvećih evropskih takmičenja za srednjoškolce. U takmičenju je dosad učestvovalo više od 64.000 učenika iz cijele Evrope.

Podsjetimo, pobjednik prvog bh. izdanja “Ekonomske olimpijade” bje Ilma Hodžić.

Sponzori bh. “Ekonomske olimpijade” bili su: Raiffeisen Bank d. d., FINRA – Visoka škola za finansije i računovodstvo, Fondacija MOZAIK i Intea d.o.o.. Medijski partner je Radio Stari Grad.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *