A ključni faktor u Njemačkoj bi sada mogli biti – LIBERALI

Christian Lindner, lider njemačke pro-tržišne Slobodne demokratske stranke (FDP), vjerovatno će se pojaviti kao ključna ličnost nakon saveznih izbora 26. septembra. Na jednim od najneizvjesnijih izbora koje je zemlja doživjela, ankete pokazuju da će biti teško formirati koaliciju bez FDP -a. Među najrazličitijim ličnostima u njemačkoj politici, gospodin Lindner će uživati ​​u prilici da svoj brzi uspon ovjekovječi pozicijom u vladi – idealno kao sljedeći ministar finansija.

Nakon što se bavio preduzetništvom i služio kao rezervista vazdušnih snaga, 2000. godine 21-godišnj Lindner postao je najmlađi ikada poslanik u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, svojoj matičnoj državi (i najvećoj u Njemačkoj). Ušao je u Bundestag 2009. godine, a četiri godine kasnije preuzeo je vodstvo FDP -a, sa samo 34 godine. Zaslužan je za obnovu povjerenja stranke nakon nezgodnog perioda, u kojem je od 2009. do 2013. bila nesretan mlađi koalicioni partner Merkelinom konzervativnom kršćansko -demokratskom bloku (CDU/CSU), prije nego što je u potpunosti ispao iz parlamenta, nakon što stranka nije uspjela preći izborni prag od 5% na izborima 2013. godine.

Ove godine FDP (koji je ponovo ušao u Bundestag 2017. godine) je započeo skroman oporavak, profitirajući od kolapsa podrške koaliciji CDU/CSU. Trenutno se po anketama bori sa tvrdom desnicom Alternativa za Njemačku (AfD) za mjesto četvrte najjače stranke u Njemačkoj. FDP se zalaže za smanjenje poreza, smanjenje birokratije, strogu racionalizaciju trošenja javnih finansija i ograničenje evropske fiskalne integracije. U novije vrijeme stranka je zahtijevala ublažavanje pravila „lockdowna“. Najveću podršku stranka uživa među mladim, bogatim i muškarcima. Dobro obučeni i karizmatični Lindner (star samo 42 godine) koji redovno predvodi liste “najzgodnijih njemačkih političara”, dominira svojom strankom. Tokom kampanje redovno je okružen armijom obožavalaca.

Decenijama je FDP bio kralj njemačke politike, podržavajući koalicije predvođene CDU/CSU ili socijaldemokratama lijevog centra (SPD). To je stranci dalo ogroman utjecaj-između 1949. i 1998. provela je samo sedam godina izvan vlade -i izgradila karijere utjecajnih ličnosti poput Hans-Dietricha Genschera, ministra vanjskih poslova 18 godina i jednog od arhitekata ponovnog ujedinjenja Njemačke. Nakon prethodnih izbora 2017., razgovori o formiranju koalicije „Jamajka“ koju bi činili CDU/CSU, FDP i Zeleni (boje stranaka odgovaraju zastavi zemlje) propali su kada je gospodin Lindner izašao iz pregovora, izjavljujući da je bolje ne upravljati nego loše vladati.

No, sada je njemačka politika postala složenija. Sljedećoj vladi će vjerovatno trebati tri stranke da bi imala stabilnu većinu. Može se svesti na izbor između desničarske koalicije “Jamajka”, s Arminom Laschetom na mjestu kancelara, ili grupacije “semafora” predvođene SPD-om, koju vodi Olaf Scholz. Oboje bi uključivali FDP i Zelene kao mlađe partnere, iako  naginju u suprotnim smjerovima.

FDP bi radije upravljao sa CDU/CSU. Gospodin Lindner dobro poznaje Lascheta, koji je s njim radio na stvaranju koalicije CDU-FDP u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji 2017. No, ako se Jamajka pokaže nemogućom, Lindner je signalizirao da bi njegova cijena za postavljanje gospodina Scholza za kancelara bila ministarstvo finansija , sredstvo preko kojeg će nastojati obuzdati ambiciozne planove potrošnje državnog novca i ulaganja SPD-a i Zelenih (i težnje Francuske da produbi integraciju eurozone). Mnogi Zeleni i socijaldemokrate mrze politiku gospodina Lindnera, a osjećaji su obostrani. No, iz ove ideološke ogorčenosti i nepovjerenja možda će se morati pojaviti vlada.

 

 

Izvor: The Economist

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *