Policy paper: Akcizna politika na duhan u BiH – trenutno stanje i perspektive

Liberalni forum  izradio je policy papper “Policy paper: Akcizna politika na duhan u BiH – trenutno stanje i perspektive” u kojem su analizirani utjecaj akciznih politika na crno tržište u BiH te predlažu konkretna rješenja.  Autori policyja su ekonomisti Faruk Hadžić i Admir Čavalić.

Polica paper možete pročitati na linku.

Crno tržište duhanskih proizvoda je u BiH po vrijednosti premašilo legalno tržište, a po čemu je BiH jedinstven slučaj u cijeloj Europi. U policy papperu use analizira utjecaj  akciznih politika na jačanje crnog tržišta u BiH te predlažu konkretna rješenja za ovaj problem. Zbog crnog tržišta duhanskih proizvoda, državni budžet svake godine ostaje bez gotovo milijardu KM, dok legalna industrija, od duhanske do maloprodaje, gubi dodatne stotine miliona  KM. Od svega najviše koristi imaju krijumčarske grupe. Dostupni podaci jasno ukazuju da trenutne stope akciza odavno više ne ispunjavaju svoju osnovnu svrhu smanjenja broja konzumenata duhanskih proizvoda i povećanja budžetskih prihoda , ali zato s druge strane dovode do jačanja crnog tržišta i množenja krivičnih djela vezanih uz šverc i ilegalnu prodaju cigareta i duhana.

Ideja dokumenta je sa svim ključnim učesnicima u procesu, kreatorima politika, donosiocima odluka i predstavnicima medija, otvoriti dijalog o problematici akcizne politike i dokidanju aktualne akcizne politike koja je dovela do rekordnog crnog tržišta.

 

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *