Uspješno realizirana prva Škola ekonomskog novinarstva

Liberalni forum u 2021. godini uspješno je realizirao prvo izdanje “Škole ekonomskog novinarstva”. Ovo je prvi projekat ove vrste u historiji Bosne i Hercegovine.

Na “Školu ekonomskog novinarstva” prijavilo se ukupno 97 osoba iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Nakon analize svih prijava i usmenih razgovora, Liberalni forum je odabrao 30 polaznika koji su stekli pravo sudjelovanja u Školi.

Unutar 3 mjeseca, u razdoblju od 1. oktobra do 30. decembra, održano je ukupno deset predavanja.  Vezano uz svako predavanje studenti su imali specifične zadatke i izazove koji su im trebali pomoći da potvrde usvojeno znanje.

Sva predavanja su snimjena i dostupna su na našoj web stranici i YouTube kanalu.

Polaznici škole imali su priliku od iskusnih novinara i poznatih ekonomista naučiti kako vjerodostojno i zanimljivo izvještavati o ekonomskim temama.

Odabrani predavači pomogli su novinarima da bolje razumiju ekonomske procese i razbiju svoje predrasude o ekonomskom novinarstvu kao teškom i beznadnom. Mislimo da ekonomsko novinarstvo ima veliku budućnost, jer je malo dobrih i profesionalnih novinara u ovoj oblasti u našoj zemlji, a potreba za ekonomskim novinarima u medijima je sve veća.

Ukupno 17 od 30 učenika na kraju je osvojilo potreban broj bodova (min. 60 od 100) za dobivanje certifikata da su uspješno položili Školu ekonomskog novinarstva. Za najboljeg učenika Škole proglašen je Nikola Ignjatović, novinar internetskog medija eKapija iz Srbije.

  • Svako ko želi da se bavi ekonomskim novinarstvom trebao bi da prođe kroz ovu edukaciju. Kroz niz interaktivnih i zanimljivih predavanja pokrivene su najvažnije teme i dati praktični saveti kako da se stečeno znanje konkretno upotrebi. Škola ekonomskog novinarstva je korisna kako za početnike, tako i za već iskusne novinare. Znanje koje sam ovde stekao već mi je u toku nastave donelo puno koristi. Svaka preporuka – kazao je Nikola.

Liberalni forum ima u planu da Škola ekonomskog novinarstva postane naš tradicionalni projekat.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *