Dok nas Turković optužuje da smo razmaženi: Građani BiH među najbjednijima u Evropi

Piše: Danijal Hadžović

 

Bisera Turković sablaznila je javnost vrijeđajući građane nebuloznim i bezobraznim tvrdnjama. „Moralna godzila“, kako ju je nazvao novinar Dragan Bursać, građane BiH nazvala je razmaženima.

– Svi mi imamo jako dobar život. Onaj koji ima toplinu u domu, svjetlo, koji ima nešto da pojede, ne može biti umoran. Mislim da smo mi razmaženi – ocijenila je ministrica Turković.

Stvarne činjenice

No, da provjerimo koliko izjava ministrice Turković ima utemeljenja u stvarnim činjenicama, odnosno koliko naši građani zaista dobro žive.

Prema BDP-u po glavi stanovnika, Bosna i Hercegovina je na 39. mjestu u Evropi. Gori od nas su samo Albanija, Ukrajina i Moldavija.

Kada je u pitanju visina prosječne plaće, BiH je na začelju ne samo Evrope nego i regiona.

Prosječna plaća u BiH za kraj 2021. godine iznosila je jedva nešto više od hiljadu maraka. U Sloveniji prosječna plaća iznosi 2.360 maraka, u Hrvatskoj 1.846 maraka, u Crnoj Gori 1.039 KM, a po visini plaće BiH je prestigla i Srbija, u kojoj ona iznosi 64.639 dinara, ili 1.075 maraka. Ako nam je za utjehu, nižu plaću od nas imaju Sjeverna Makedonija, u kojoj ona iznosi 472 eura ili 923 KM, te Albanija, u kojoj je ona 364 eura, odnosno 710 maraka.

Kada je, pak, riječ o nezaposlenosti, tu je BiH evropski šampion. Prema zvaničnim podacima, s procentom od 31,63 posto nezaposlenih u oktobru 2021., naša država uvjerljivo prednjači u Evropi.

Ispred nas su Kosovo s 25,8 posto, Crna Gora 24,12 posto, Sjeverna Makedonija 15,7 posto te Španija sa 14,57 posto. Najnižu stopu nezaposlenosti u regionu imaju Hrvatska sa 7,4 te Slovenija sa 6,8 posto. U čitavoj Evropi najnižu stopu nezaposlenosti imaju Švicarska sa 2,6 i Danska sa 2,8 posto.

 

Najniža penzija

Naravno, BiH je na začelju i kada je u pitanju visina penzija. Prema podacima za 2021. godinu, najviše penzije u regionu su u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a najniže u Srbiji i BiH. Prosječna penzija u Hrvatskoj iznosila je 373,1 euro. U Bosni i Hercegovini penzioneri imaju najniža primanja od svega 215 eura.

Kao što ovi podaci jasno pokazuju, građani BiH su među najsiromašnijima, najnezaposlenijima i najbesperspektivnijima u čitavoj Evropi, a što potvrđuje i činjenica da se stotine hiljada ljudi iz ove države sele u potrazi za boljim životima.

No, sve to glavešine iz SDA očito ne brine pretjerano jer, dok sigurno uhljebljeni na budžetske jasle i uvezani u razne koruptivne sheme, uživaju u vilama i limuzinama, smatraju da, s druge strane, „raja“ treba biti sretna zbog činjenice da ne umire od gladi i ima gdje da spava. Barem oni tako misle.

Uhljebljivanje sina

I dok Turković građane BiH naziva razmaženima, istovremeno je 13. aprila 2021. godine, u vrijeme ramazana, snimljena kako u kupovinu ide službenim automobilom i kako joj tjelohranitelji nose kese. Šta je to drugo nego razmaženost?

Dok Bisera građanima poručuje da se moraju „dokazati“ i „izboriti“, iste kriterije nema prema vlastitom potomstvu, pa tako svog sina nije poslala u realni sektor da se dokaže, nego ga je uhljebila u bh. ambasadu u Kataru.

O autoru
Danijal Hadžović Publicist, novinar, politolog i osnivač Liberalnog foruma. Zagovara i promoviše izgradnju Bosne i Hercegovine na vrijednostima "života, slobode i težnje za srećom".

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *