Liberalni forum nominiran za prestižnu nagradu Atlas mreže

Svake godine, nagradni program Templeton Freedom Award Atlas Networka, velikodušno sponzoriran od strane Templeton Religion Trust, odaje počast i nagrađuje izvanredne projekte Atlasovih partnera širom svijeta kroz glavnu nagradu Templeton Freedom Award i pet nagrada Regional Liberty Awards. Vrijednost nagrade je do 10.000 USD, uz dodjelu priznanja na pozornici na Regionalnom Liberty Forumu. Fundacja Liberté! (Poljska), KEFiM (Grčka) i Liberalni forum (Bosna i Hercegovina) finalisti su za nagradu Europe Liberty Award 2022. zbog snažnog rada na proširenju individualne slobode i ekonomskog izbora.

Od 2014. Fundacja Liberte! održala je svoj dvoipoldnevni događaj Freedom Games kako bi stvorila prostor za slobodoumne pojedince da se okupe i razgovaraju o izazovima i prilikama koje predstoje za klasični liberalizam. Nakon što je skup prvi put održan u Lodzu u Poljskoj, organizatori su bili prisiljeni na inovacije 2020. zbog pandemije COVID-19 i premjestiti događaj na internet. Organizatori su shvatili potencijal hibridnog formata, te su se 2021. Freedom Games prenosile putem interneta, uz lične susrete. Rad u saradnji s drugim partnerima Atlas mreže, organizacijama istomišljenika, lokalnim i globalnim preduzećima i gradskom upravom omogućio je Fundacja Liberte! dosegnuti globalnu publiku, s prošlogodišnjim događajem koji je dosegao više od dva miliona online učesnika. Raduju se prilici da nastave svoj uspjeh i iskustvo učenja tokom ovogodišnjeg događaja Freedom Games u oktobru.

U 2017., KEFiM, ili Centar za liberalne studije, započeo je svoju inicijativu Grčka 2021: Agenda za slobodu i prosperitet. Ovaj ambiciozni projekt trebao je pružiti liberalnu alternativu krajnjoj lijevoj i populističkoj desnici koja je rezultirala ekonomskom devastacijom Grčke. KEFiM je radio sa stručnjacima i naučnicima na izradi prijedloga reformi u devet područja politike, uključujući obrazovanje, zdravstvo, fiskalnu politiku, poreznu politiku, regulativu i još mnogo toga. Mjeseci rada rezultirali su desecima reformskih paketa i stotinama prijedloga. Zatim su predstavili svoj reformski program tokom dvodnevnog događaja, na kojem je kao glavni govornik bio čelnik ključne političke stranke Nove demokracije, a sada premijer Kyriakos Mitsotakis. Od tada je grčki parlament u potpunosti proveo 28% od 310 reformskih prijedloga KEFiM-a i djelomično proveo dodatnih 21%. Između 2018. i 2020. Grčka je porasla za 3% na Indeksu ekonomske slobode Heritage Foundationa i 52% u izvješću Svjetske banke o učinkovitosti vlade.

Donedavno je vlada Bosne i Hercegovine snažno regulirala obrtnike, što im je otežavalo razvoj poslovanja ili čak zarađivanje za život. Strogi zahtjevi za licenciranje i registraciju poduzeća spriječili su mnoge ljude da uđu na tržište. Naša organizacija Liberalni forum je to identificirala kao reformsko područje s visokim učinkom i niskim kontroverzama i namjeravala je predložiti bolju regulativu koja bi obrtima omogućila napredovanje. Nakon dvije godine rada, organizacija je uvjerila zastupnike iz raznih političkih stranaka da podrže prijedlog zakona o reformi, koji je prošao u donjem domu parlamenta u julu 2021., a u gornjem domu u septembru 2021. Zakon je uspješno implementirao 80% prijedloga Liberalnog foruma u izmjenama zakona. Sada je mnogo jednostavnije i brže registrirati obrt; ukinuti su zahtjevi za licenciranje za rad u obrtu; obrtnici se mogu baviti svojim zanatom sa skraćenim radnim vremenom ako žele; i mogu trgovati svojom robom na međunarodnom nivou bez korištenja usluga posredničkih firmi – da spomenemo samo neke od promjena koje su sada na snazi. Obrtnici u Bosni i Hercegovini sada imaju daleko veću slobodu u zarađivanju za život nego što je to bio slučaj prije godinu dana.

Europski Liberty forum održava se u Varšavi, Poljska, od 12. do 13. maja. Ovo nominacija predstavlja važno priznanje i podstrek za našu organizaciju da još snažnije nastavi svoju borbu za slobodno društvo i ekonomiju u Bosni i Hercegovini.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *