Liberalni forum na Atlas Liberty Forumu: Nominacija za najbolji evropski projekat

Udruženje “Liberalni forum”, ove godine bilo je nominirano za najbolji evropski projekat od strane svjetski utjecajne i ugledne organizacije Atlas Network iz SAD.

 

Nagrada otišla u Poljsku

Svake godine, nagradni program Templeton Freedom Award Atlas Networka, velikodušno sponzoriran od strane Templeton Religion Trust, odaje počast i nagrađuje izvanredne projekte Atlasovih partnera širom svijeta kroz glavnu nagradu Templeton Freedom Award i pet nagrada Regional Liberty Awards. Vrijednost nagrade je do 10.000 američkih dolara, uz dodjelu priznanja na pozornici na Regionalnom Liberty Forumu.

Ovogodišnji dobit nagrade je Fundacja Liberté! (Poljska). Pored nje, za nagradu su bili nominirani KEFiM (Grčka) i Liberalni forum (Bosna i Hercegovina), zbog snažnog rada na proširenju individualne slobode i ekonomskog izbora. Ovo je prva ovakva nominaciju za jednu organizaciju iz Bosne i Hercegovine.

Od 2014. Fundacja Liberte! održala je svoj dvoipoldnevni događaj Freedom Games kako bi stvorila prostor za slobodoumne pojedince da se okupe i razgovaraju o izazovima i prilikama koje predstoje za klasični liberalizam. Nakon što je skup prvi put održan u Lodzu u Poljskoj, organizatori su bili prisiljeni na inovacije 2020. zbog pandemije COVID-19 i premjestiti događaj na internet. Organizatori su shvatili potencijal hibridnog formata, te su se 2021. Freedom Games prenosile putem interneta, uz lične susrete.

Rad u saradnji s drugim partnerima Atlas mreže, organizacijama istomišljenika, lokalnim i globalnim preduzećima i gradskom upravom omogućio je Fundacja Liberte! dosegnuti globalnu publiku, s prošlogodišnjim događajem koji je dosegao više od dva miliona online učesnika. Raduju se prilici da nastave svoj uspjeh i iskustvo učenja tokom ovogodišnjeg događaja Freedom Games u oktobru.

U 2017., KEFiM, ili Centar za liberalne studije, započeo je svoju inicijativu Grčka 2021: Agenda za slobodu i prosperitet. Ovaj ambiciozni projekt trebao je pružiti liberalnu alternativu krajnjoj lijevoj i populističkoj desnici koja je rezultirala ekonomskom devastacijom Grčke. KEFiM je radio sa stručnjacima i naučnicima na izradi prijedloga reformi u devet područja politike, uključujući obrazovanje, zdravstvo, fiskalnu politiku, poreznu politiku, regulativu i još mnogo toga.

Mjeseci rada rezultirali su desecima reformskih paketa i stotinama prijedloga. Zatim su predstavili svoj reformski program tokom dvodnevnog događaja, na kojem je kao glavni govornik bio čelnik ključne političke stranke Nove demokracije, a sada premijer Kyriakos Mitsotakis. Od tada je grčki parlament u potpunosti proveo 28% od 310 reformskih prijedloga KEFiM-a i djelomično proveo dodatnih 21%. Između 2018. i 2020. Grčka je porasla za 3% na Indeksu ekonomske slobode Heritage Foundationa i 52% u izvješću Svjetske banke o učinkovitosti vlade.

Rad na zakonu o obrtu

Donedavno je vlada Bosne i Hercegovine snažno regulirala obrtnike, što im je otežavalo razvoj poslovanja ili čak zarađivanje za život. Strogi zahtjevi za licenciranje i registraciju poduzeća spriječili su mnoge ljude da uđu na tržište. Organizacija Liberalni forum je to identificirala kao reformsko područje s visokim učinkom i niskim kontroverzama i namjeravala je predložiti bolju regulativu koja bi obrtima omogućila napredovanje.

Nakon dvije godine rada, organizacija je uvjerila zastupnike iz raznih političkih stranaka da podrže prijedlog zakona o reformi, koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u julu 2021., a u Domu naroda FBiH u septembru 2021. Zakon je uspješno implementirao 80% prijedloga Liberalnog foruma u izmjenama zakona.

Sada je mnogo jednostavnije i brže registrirati obrt; ukinuti su zahtjevi za licenciranje za rad u obrtu; obrtnici se mogu baviti svojim zanatom sa skraćenim radnim vremenom ako žele; i mogu trgovati svojom robom na međunarodnom nivou bez korištenja usluga posredničkih firmi – da spomenemo samo neke od promjena koje su sada na snazi. Obrtnici u Bosni i Hercegovini sada imaju daleko veću slobodu u zarađivanju za život nego što je to bio slučaj prije godinu dana.

Evropski Liberty forum održao se u Varšavi, Poljska, od 12. do 13. maja.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *