Hoće li opozicija nadsrbovati Dodika i zašto neće

Piše: Danijal Hadžović

Bh. stranački lideri, dio njih, u ponedjeljak  su dali saglasnost naa dokument predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela o principima za uspostavu funkcionalne BiH koja napreduje ka evropskom putu.

Saglasnost nisu dali u Republici Srpskoj opozicioni SDS, PDP i DNS. Iako je dokument simboličnog karaktera i nikog ni na šta ne obavezuje, oni su iskoristili priliku da nedavanjem saglasnosti optuže Milorada Dodika – koji jeste dao saglasnost – da nije dovoljno dobar srpski nacionalist i rusofil. Dodika su optužili, konkretno lider PDP-a Branislav Borenović, da je priznao genocid u Srebrenici, rusku agresiju na Ukrajinu kao agresiju te podržao sankcije Rusiji. Za lidera SDS-a Mirka Šarovića je problematično što se u dokumentu poziva da BiH prati sigurnosnu i vanjsku politiku EU, što će reći uvodi sankcije Rusije, dok se prema predsjedniku DNS-a Nenadu Nešića ovim dokumentom razvlašćuje RS.

Drugim riječima, da je Dodik izdao tako što je prihvatio nešto što sav civilizirani svijet smatra neupitnim.
Da Dodik koji već godinama vrši udar na institucije, stvara politički haos, organizuje i najavljuje neustavne referendume, pokušava da otima nadležnosti države i izjavljuje da su muslimani genetski konvertiti… nije dovoljno dobar srpski nacionalist. Da oni to mogu bolje.

Samo je problem što u takvoj ponudi nacionalista u RS, narod već prepoznaje onog najboljeg, glavnog baju. Već punih 15 godina opozicija pokušava Dodika pobijediti tako što će nadsrbovati Dodika. To je otprilike kao da pokušate Coca-Coli uzeti primat na tržištu tako što proizvedete goru kolu i prodajete je po višoj cijeni. I možete vi do ujutro pričati da Coca-Cola ne valja ništa, da ima previše CO2, da je vaša kola ukusnija, džaba vam….Ljudi piju Coca-Colu.

Tako je i s sa srpskim nacionalizmom. Dodik već drži to tržište i zbog toga će ih ponovo pomesti na izborima.
U RS postoji politički, ali ideološkog pluralizma gotovo da nema. Sve ključne stranke su konzervativne, nacionalne, slijepo odane SPC-u. Sistem vrijednosti gotovo identičan. I naravno da tu Dodik mora da pobjeđuje, jer u moru istih, njegova stranka je najveća i najorganizovanija.
O autoru
Danijal Hadžović Publicist, novinar, politolog i osnivač Liberalnog foruma. Zagovara i promoviše izgradnju Bosne i Hercegovine na vrijednostima "života, slobode i težnje za srećom".

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *