Hoće li se kemalisti ponovo vratiti na vlast: Stogodišnjica Turske mogla bi označiti kraj Erdoanove ere

Piše: Danijal Hadžović

 

Moderna država koju je Kemal Ataturk osnovao na temelju krnjeg Osmanskog carstva obilježava 100. rođendan 2023. godine. Teško da će atmosfera biti svečana. Godine 2010. turski autoritarni predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) obećao je povećati BDP na dva biliona dolara i učiniti ekonomiju jednom od deset najvećih u svijetu do 2023.

 

Pogođeni inflacijom

No, turska ekonomija pogođena inflacijom od 80 posto i slabom valutom, što je u velikoj mjeri rezultat Erdoanove politike, umjesto toga zapela je na 19. mjestu. U dolarima, BDP je zapravo pao: s 957 milijardi dolara u 2013. na 815 milijardi dolara u 2021.

Ekonomija, kao i zabrinutost zbog korupcije i institucionalnog integriteta mogli bi Erdoana koštati vlasti. Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su za juni. Opozicija još nije predstavila svog kandidata za predsjednika, ali ankete pokazuju da bi Erdoan izgubio od svakog od navodnih kandidata u drugom krugu. Njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja i njen koalicijski partner Stranka nacionalističkog pokreta na putu su poraza od opozicionog bloka. I Erdoanovi saveznici priznaju da će mu ovi izbori biti najteži.

 

Posrnula sreća

Mnogi Turci zabrinuti su da bi Erdoan mogao posegnuti za ekstremnim mjerama kako bi izbjegao poraz. Vjerovatno će pokušati prokopati svoj put iz rupe. U nedostatku čvrste valute, Turska traži nova ulaganja iz Rusije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Erdoan je već pokrenuo program amnestije duga i dramatično podigao minimalnu plaću. Viša poticajna potrošnja mogla bi povećati službenu stopu inflacije na trocifrenu vrijednost.

Erdoan bi, također, mogao pokušati preokrenuti svoju posrnulu sreću sukobom, bilo s kurdskim pobunjenicima u Siriji, bilo sa starim neprijateljem Grčkom oko zračnog prostora i pomorskih prava. Budući da su grčki izbori također iza ugla, rizik od eskalacije je stvaran.

Ipak, čak ni to, možda, neće spasiti Erdoana. Postoji realna šansa da će se do oktobra, kada će uslijediti službena ceremonija proglašenja predsjednika, Erdoanova era završiti. Ali ne potcjenjujte koliko će on daleko biti spreman ići kako bi spriječio da se to dogodi.

 

Prednost konkurenata

Prema svim predizbornim anketama, Erdoan bi suvereno izgubio od svog konkurenta. Ekremu Imamogluu, aktuelnom gradonačelniku Istanbula, ankete daju najnižu prednost u odnosu na Erdoana od šest posto, a najvišu od čak 21 posto. Ukoliko bi kandidat opozicije bio Mensur Javas (Yavas), aktuelni gradonačelnik Ankare, on bi, prema najskromnijim procjenama u anketama, imao prednost od 0,6 posto, a najvišu od čak 28 posto. Najmanju prednost imao bi ekonomista Kemal Kilidždaroglu, kojem se daje prednost od 12 posto. Sva trojica su članovi kemalističke stranke CHP.

O autoru
Danijal Hadžović Publicist, novinar, politolog i osnivač Liberalnog foruma. Zagovara i promoviše izgradnju Bosne i Hercegovine na vrijednostima "života, slobode i težnje za srećom".

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *