Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, partner 3. Ekonomske olimpijade

Liberalni forum u partnerstvu sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu (EFSU) ove godine realizira treću bh. Ekonomsku olimpijadu. Ekonomska olimpijada je međunarodno takmičenje iz oblasti ekonomije i finansija namijenjeno evropskim srednjoškolcima. Od 2021. godine Bosne i Hercegovina uzima aktivno učešće u ovom takmičenju.

U okviru priprema za prvi krug takmičenja EO 23, srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine u srijedu su, 29. 03. 2023., imali priliku slušati predavanja eminentnih profesora i asistenata sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Koliko su ovakvi projekti važni za poticanje ekonomskog i općeg obrazovanja mladih ljudi, istakla je i dekanesa EFSU prof. dr. Jasmina Selimović u obraćanju učesnicima takmičenja.

“Jako sam ponosna što Ekonomski fakultet ove godine ima priliku i čast, prije svega, da ugosti vas, učesnike jedinstvenog takmičenja u Bosni i Hercegovini” rekla je prof. dr. Selimović te dodala:

“Zahvalila bih se i našim suorganizatorima, Liberalnom forumu, na ukazanoj prilici ostvarenja vrlo jasne zajedničke misije, da vas mlade ljude osposobimo da ostanete u ovoj zemlji i gradite je”, istakla je prof. dr. Jasmina Selimović.

Takmičarima su predavanja održali Adnan Muminović i Anes Hrnjić, viši asistenti na EFSA, te prof. dr. Ljiljan Veselinović. Oni su na zanimljiv i sveobuhvatan način učesnicima EO približili osnovne ekonomske i finansijske pojmove. Ovo je ujedno bila i prilika učesnicima takmičenja, potencijalnim budućim studentima, da se bliže upoznaju sa radom Fakulteta.

Na treću bh. Ekonomsku olimpijadu prijavilo se nekoliko stotina učenika iz 49 škola u BiH. Pet najuspješnijih takmičara predstavljat će našu zemlju na međunarodnoj Ekonomskoj olimpijadi, koja će se u septembru održati u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke. Naši takmičari će ove godine znanje odmjeriti sa vršnjacima iz 16 zemalja Evrope i svijeta.

Učesnicima takmičenja želimo puno sreće u pripremama i što bolji uspjeh na Ekonomskoj olimpijadi.

 

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *