Da li je Schmidt uveo aparthejd u BiH?

U četvrtak, 27. 04. 2023., isti dan kada je Chritisan Schmidt donio odluke kojim je deblokirao proces formiranja vlasti u FBiH kojima je omogućeno imenovanje Vlade bez SDA i DF-a, Liberalni forum je organizovao debatu na temu: “Da li je Christian Schmidt uveo aparthejd u BiH?”.

Na debati smo raspravljali kako o posljednjim Schmidtovim odlukama, tako i o promjenama Izbornog zakona i amandmanima na Ustav FBiH koje su donesene u izbornoj noći 2. oktobra 2022.

Naši debatanti su bili:

Miro Lazović
bivši zastupnik u Skupštini RBiH

dr. Dennis Gratz
zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH

prof. dr. Elmir Sadiković
Fakultet političkih nauka u Sarajevu

doc. dr. Franjo Šarčević
Prirodno-matematički fakultet Sarajevo

 

Kako su Schmidtove odluke utjecale na Bosnu i Hercegovinu? Korak naprijed ka funkcionalnijoj državi ili cementiranje etničkih podjela u BiH. U izbornoj noći 2. oktobra 2022. godine visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona u BiH kojima je, između ostalog, povećao broj delegata u klubovima Doma naroda FBiH. Odluka o Domu naroda je jedna od nekoliko u “paketu mjera” koje je predstavnik međunarodne zajednice u BiH Schmidt opisao kao mjere funkcionalnosti koje će spriječiti blokade entiteta FBiH .Ipak, Schmidtove izmjene od strata nailaze na burne reakcije.

Dok su jedni pozdravili nametnute izmjene kao način da se Federacija učini funkcionalnijom, s druge strane mnogi Schmidta optužuju da je dodatno cementirao etničko predstavljanje u našoj državi i osigurao još veću moć HDZ-u BiH. Optužbe idu čak dotle da pojedinci Schmidta optužuju da je uveo “aparthejd” u Federaciji BiH prema bošnjačkom narodu, jer glas Bošnjaka sada navodno vrijedi višestruko manje od glasova Srba i Hrvata u ovom entitetu. I pored Schmidtovih izmjena, Federacija se i dalje nalazi u blokadi, jer Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH odbija dati saglasnost da se Nerminu Nikšiću dodijeli mandat za sastav Vlade FBiH. Stoga, mnogi očekuju da Schmidt nametne dodatne izmjene Ustava FBiH kojim će otkloniti ove blokade, a spominje se da bi odluka mogla biti donesena već ove sedmice.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *