Hayek: Ustav slobode

„Ustav slobode“ je knjiga Friedricha Hayeka, prvi put objavljena 1960. Ona je odbrana klasičnog liberalizma i tvrdi da je individualna sloboda ključna za ljudski procvat. Hayek tvrdi da je slobodno tržište najbolji način organiziranja ekonomske aktivnosti, te da je vladavina prava ključna za zaštitu individualne slobode.

Knjiga je podijeljena u tri dijela:

Vrijednost slobode

Sloboda i Zakon

Sloboda u socijalnoj državi

 

U prvom dijelu, Hayek tvrdi da je sloboda neophodna za ljudski procvat. Ističe da sloboda omogućuje ljudima da sami biraju, a da je to bitno za lični rast i razvoj. Također tvrdi da je sloboda neophodna za ekonomski prosperitet.

U drugom dijelu, Hayek ističe da je vladavina prava ključna za zaštitu individualne slobode. Tvrdi da vladavina prava znači da svi podliježu istim zakonima i da niko nije iznad zakona. Također navodi da je vladavina prava ključna za ekonomsku učinkovitost.

U trećem dijelu, Hayek tvrdi da socijalna država može biti prijetnja slobodi pojedinca. On smatra da socijalna država može dovesti do koncentracije moći u rukama vlade, a to može dovesti do erozije individualne slobode.

Ustav slobode klasično je djelo političke filozofije i imalo je dubok utjecaj na razvoj klasičnog liberalizma. Hayekove argumente citirali su i liberali i konzervativci u svojim raspravama o ulozi vlade u društvu.

 

Evo nekih od ključnih tačaka Hayekovih argumenta u Ustavu slobode:

Individualna sloboda neophodna je za ljudski procvat.

Slobodno tržište je najbolji način organiziranja ekonomske aktivnosti.

Vladavina prava ključna je za zaštitu slobode pojedinca.

Socijalna država može biti prijetnja slobodi pojedinca.

Ustav slobode snažna je odbrana slobode pojedinca i trebao bi je pročitati svako ko se interesuje za političku filozofiju.

 

Poznato je da je bivša premijerka Velike Britanije Margaret Thatcher za ovu knjigu svojevremeno rekla: „Ovo je ono u šta vjerujemo“.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *