Bh. takmičari nastupili na Ekonomskoj olimpijadi 2023.: Emina Hodžić osvojila 16. mjesto u ukupnom poretku

Pet takmičara iz Bosne i Hercegovine koji su ostvarili najbolji plasman na domaćoj Ekonomskoj olimpijadi, učestvovali su na internacionalnom takmičenju EO koje se od 4. do 6. septembra održavalo u Bratislavi.

Na nedavno održanoj internacionalnoj Ekonomska olimpijada koja je održana u Bratislavi najveći uspjeh ostvarila je Emina Hodžić, učenica 2. razreda Richmond Park International Secondary School Sarajevo, koja je u ukupnom poretku zauzela 16. mjesto.

Ovaj plasman djeluje puno veći kada se uzme u obzir da je Emini svega 16. godina i da je među svojim vršnjacima bila najbolje plasirana.

Vjerujemo da su najbolji nastupi i uspjesi pred Eminom tek u budućnosti.

Pobjednik ovogodišnjeg Međunarodnog finala Ekonomske olimpijade je David Dunst iz Poljske. Adam Prokop iz Češke osvojio drugo mjesto, a na trećem mjestu je bio Lukaš Tabery, također iz Češke.

(Tri prvoplasirana takmičara)

 

U ekipnom poretku, prvo mjesto je osvojila reprezentacija Češke Republike. Na ovogodišnju Ekonomsku olimpijadu prijavilo se 80.000 učenika. Nakon nekoliko krugova unutar svkae države, 70 studenata iz 14 zemalja učestvovalo je u Međunarodnom finalnom krugu koji je održan prošli tjedan na Sveučilištu ekonomije u Bratislavi, Slovačka.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *