Počela četvrta Ekonomska olimpijada

Preko 500 učenika i učenica iz 58 srednjih škola iz Bosne i Hercegovine prijavilo se da učestvuju na ovogodišnjoj Ekonomskoj olimpijadi, spremni su za usvajanje novih znanja iz oblasti ekonomije i finansija, ali i takmičiti se za pobjednika EO 2024.

Učenici će kroz projekat imati priliku da se upoznaju sa vrhunskim stručnjacima iz ovih oblasti, i steknu takmičarsko iskustvo na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Ekonomska olimpijada je međunarodno  takmičenje iz oblasti ekonomske i fnansijske pismenosti, namijenjeno evropskim srednjoškolcima  uzrasta od 14 do 20 godina, bez obzira na smjer škole.

 

Pripreme za četvrtu po redu Ekonomsku olimpijadu u BiH ( EO BiH)  trajat će od 26. marta do 1. jula 2024. godine, a pravo učešća imaju učenici svih srednjih škola u BiH, kao i takmičari koji takmičenju žele pristupiti samostalno.

Pripremna predavanja za Opći krug EO 2024. započela su 26. marta na Ekonomskom fakultetu univerziteta u Sarajevu (EFSA) , koji je suorganizator ovog projekta zajedno sa Liberalnim forumom u BiH, a predavanja su održali prof. dr. Aziz Šunje, prof. dr. Hatidža Jahić i doc. dr. Adnan Muminović.

Prema riječima prof.dr. Hatidže Jahić, profesorice  na Ekonomskom fakultetu univerziteta u Sarajevu (EFSA) i savjetnice za ekonomska pitanja predsjedavajućem Predsjedništva BiH, interes  bh. učenika  za ovo prestižno međunarodno takmičenje sve je veći.

Organizator takmičenje je Udruženje Liberalni forum, koje projekat realizira u partnerstvu i surganizaciji sa Univerzitet u Sarajevu – Ekonomski fakultet.

Pobjednici prethodnih izdanja Ekonomske olimpijade su Ilma Hodžić, koja je bila najbolji mladi bh. ekonomista u 2021. i 2022., te Emina Hodžić koja je pobijedila prošle, 2023. godine. U ekipnoj konkurenciji titulu će braniti Druga gimnazija Sarajevo koja je tri godine zaredom pobjeđivala na EO.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *