Akcizne politike na duhan u Bosni i Hercegovini

Liberalni forum  izradio je policy papper “Policy paper: Akcizna politika na duhan u BiH – trenutno stanje i perspektive” u kojem su analizirani utjecaj akciznih politika na crno tržište u BiH te predlažu konkretna rješenja.  Autori policyja su ekonomisti Faruk Hadžić i Admir Čavalić.

Policy paper možete pročitati na Akcizne_politike_na_duhan.

Crno tržište duhanskih proizvoda je u BiH po vrijednosti premašilo legalno tržište, a po čemu je BiH jedinstven slučaj u cijeloj Europi. U policy papperu use analizira utjecaj  akciznih politika na jačanje crnog tržišta u BiH te predlažu konkretna rješenja za ovaj problem. Zbog crnog tržišta duhanskih proizvoda, državni budžet svake godine ostaje bez gotovo milijardu KM, dok legalna industrija, od duhanske do maloprodaje, gubi dodatne stotine miliona  KM. Od svega najviše koristi imaju krijumčarske grupe. Dostupni podaci jasno ukazuju da trenutne stope akciza odavno više ne ispunjavaju svoju osnovnu svrhu smanjenja broja konzumenata duhanskih proizvoda i povećanja budžetskih prihoda , ali zato s druge strane dovode do jačanja crnog tržišta i množenja krivičnih djela vezanih uz šverc i ilegalnu prodaju cigareta i duhana.

Ideja dokumenta je sa svim ključnim učesnicima u procesu, kreatorima politika, donosiocima odluka i predstavnicima medija, otvoriti dijalog o problematici akcizne politike i dokidanju aktualne akcizne politike koja je dovela do rekordnog crnog tržišta.